Külföld

A NATO-főtitkár szerint egyelőre nem látni nyomát a feszültség enyhülésének

rtl.hurtl.hu

2022. február 15. 13:43

Jens Stoltenberg szerint óvatos optimizmusra ad okot, hogy Oroszország jelét adta annak, folytatná a diplomáciai egyeztetést.

A NATO főtitkára szerint vannak jelei annak, hogy Oroszország folytatná a diplomáciai egyeztetést, ez pedig óvatos optimizmusra ad okot az Ukrajnával szembeni orosz fenyegetést illetően, amit Jens Stoltenberg az elmúlt évtizedek legsúlyosabb európai válsághelyzetének nevezett. Noha keddi hírek szerint Oroszország visszavonja csapatai egy részét az ukrán határról, az észak-atlanti szövetség első embere szerint egyelőre nem látják nyomát annak, hogy enyhülne a feszültség.

Stoltenberg a NATO-tagállamok védelmi minisztereinek szerdai tanácskozása előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy orosz részről minden készen áll egy Ukrajna elleni támadásra, de Oroszország még most is visszatáncolhat, és dolgozhat a békés megoldáson.

A főtitkár azt mondta, hogy a szövetségesek világossá tették, hogy bármilyen további, Ukrajna elleni orosz agressziónak magas ára van, ugyanakkor készek maradnak az együttműködésre Oroszországgal. Mint mondta: a NATO tagjai nem engednek alapelveikből, miszerint minden nemzetnek joga van a saját útjáról dönteni, és soha nem lesznek a katonai szövetségnek első- és másodrendű tagjai.

Nyitókép: Daniel Leal - Pool / Getty Images

#Külföld#nato#oroszország#ukrajna#jens stoltenberg

Címlapról ajánljuk