Külföld

Egy magányos, dühös hacker bosszantja támadásaival az észak-koreai diktatúrát

rtl.hurtl.hu

2022. február 10. 15:55

Miközben pizsamában üldögél a nappalijában, számítógépén a kommunista állam internetkapcsolatait zavaró programokat futtat az amerikai férfi. Mindezt sértettségből.

Az elmúlt két hétben a külvilágtól teljesen elzárt, de a globális internethez bizonyos részben kapcsolódó Észak-Koreában komoly hálózati problémák merültek fel – írta a Wired. Több fontos weboldal, például az észak-koreai állami légitársaságé, valamint az ország saját fejlesztésű böngésző programja, a Naenara egyes napokon megbénult. Továbbá a Kim Dzsong Un vezette diktatúra külső internetes kapcsolatait biztosító központi routerek egyike is leállt egy alkalommal. Volt olyan nap, amikor szinte az összes észak-koreai weboldal leállt.

A támadások ugyan nem okoztak komoly károkat Észak-Koreának, sokan mégis azt gondolták, hogy az Egyesült Államok vagy szövetségeseinek állami hackerei, kiberkatonái hajtottak végre kibertámadást, megtorlásul az észak-koreai rakétakísérletekért.

A Wired cikke szerint azonban a támadásokat egy civil, egy számítógépes biztonsággal foglalkozó szakember hajtotta végre. Az online lapnak nyilatkozó, de névtelenséget kérő amerikai férfi a saját otthonából és számítógépéről hajtotta végre a támadásokat.

Ezeket ráadásul automatizálta is, így lényegében a nappaliban üldögélve, pizsamában és papucsban a kedvenc Alien-filmjeit bámulva folytat egyszemélyes hadjáratot Kim Dzsong Un országa ellen.

A hackerként P4x nevet használó férfi azért ugrott neki Észak-Koreának, mert egy évvel ezelőtt észak-koreai hackerek feltörték a számítógépét. A támadás része volt egy nagyobb hadműveletnek a nyugati országokban élő informatikai, kiberbiztonsági szakemberek ellen, hogy ellopják ismereteiket, eszközeiket, amelyeket más rendszerek feltörésére lehet használni. P4x-et mélyen felzaklatta a támadás, továbbá az is, hogy miután kihallgatták az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) emberei is, kiderült, hogy semmilyen retorzió nem érheti Észak-Koreát az illetéktelen behatolásért. Sőt az FBI azt sem ismerte el hivatalosan, hogy a kommunista ország hackerei a felelősek.

Kim Dzsong Un beszéde, amit Dél-Korea fővárosában, Szöulban néznek a járókelők 2022. január 5-én / Fotó: Getty Images

P4x emiatt úgy döntött, megmutatja képességeit Kim Dzsong Un hackereinek, ezzel nyilvánítva ki: súlyos következményei lehetnek annak, ha Észak-Korea még egyszer amerikai magánszemélyeket vesz célba.

A hacker számos hibát, biztonsági rést, elavult szoftvert talált az ország hálózatán, így egymaga indíthatott terheléses támadásokat észak-koreai szerverek és routerek ellen. Mivel az ország kevés ponton csatlakozik a világ internetjéhez, így ezek a támadások, időlegesen akadályozták a külvilággal való kapcsolattartást. Ráadásul a támadások egy részét automatizálta is az amerikai férfi: gépein olyan programokat futtat, amelyek folyamatosan figyelik az észak-koreai hálózat kritikus pontjait.

Martyn Williams kiberkutató azonban a Wired-nek azt mondta, P4x csak kellemetlenségeket okozott a rezsim számára, hiszen az országban alapvetően egy belső, kifelé zárt hálózatot használnak.

A P4x által többször lekapcsolt weboldalakat nagyrészt külföldön terjesztett propagandára használták. Ráadásul Williams szerint a P4x-re tavaly rátámadó hackerek valószínűleg nem is Észak-Koreában, hanem Kínában tevékenykednek.

Azonban P4x a maga részéről a rezsim bosszantását is sikerként könyveli el, mivel eleve nem az ország lakossága volt a célpontja. Viszont úgy véli, tevékenysége alkalmas volt arra, hogy felmérje az észak-koreai hálózat gyenge pontjait és sebezhetőségét. Így most arra készül, hogy ténylegesen betörjön az ország rendszereibe, hogy információkat lopjon onnan. Erejének növelése érdekében a dark weben (vagyis az internetböngészők által nem látható hálózaton) hackereket kezdett toborozni, hogy a hétfőn indított FUNK Project keretében, „nagyobb tűzerővel” csaphassanak le az emberi jogokat semmibe vevő diktatúrára. Bár az amerikai hacker azt is elismeri, hogy támadásai valószínűleg sértik ugyan az amerikai törvényeket, de szerinte etikai szempontból semmi rosszat nem tett.

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#észak-korea#hacker#egyesült államok

Címlapról ajánljuk