Külföld

Észak-Korea űrkutatásról beszél, de valószínűleg támadórakétát fejleszt

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. március 11. 8:09

Kim Dzsongun észak-koreai vezető elrendelte az ország űrkísérletekre használt egyik létesítményének kibővítését. Az Egyesült Államok és Dél-Korea arra gyanakszik, hogy Phenjan egy új rendszerű interkontinentális ballisztikus rakétával kísérletezett  legutóbbi rakétaindításai során.

 

Kim Dzsongun a KCNA észak-koreai állami hírügynökség pénteki jelentése szerint látogatást tett a szohéi kísérleti telepen. Az észak-koreai diktátor a Nemzeti Űrkutatási Fejlesztési Igazgatóság illetékeseinek társaságában arról beszélt, hogy az ország űrkutatási törekvéseinek valóra váltása érdekében ki kell bővíteni a telephely kapacitásait.

Kim Dzsongun feladatul tűzte ki a tesztközpont átépítését, bővítését, hogy a jövőben különféle műholdak, köztük katonai felderítő műholdak pályára állítására alkalmas rakétákat lehessen indítani. Ennek érdekében fejlesztik a rakéta-összeszerelő üzemet, valamint rakéta-üzemanyagokat, hajtóműveket illetve műholdakat tesztelő létesítményeket építenek, és korszerűsítik a vezérlőközpont egyes részeit és a főbb műszaki állomásokat.

A telepről korábban egyebek között egy műholdat állítottak pályára, de számos rakétatechnológiai kísérletre is használták már. Teszteltek például olyan hajtóműveket, amelyek az amerikai és dél-koreai szakemberek szerint a ballisztikus rakétákban is használhatók, írja az MTI.

Szöul és Washington eközben azt jelentette be, hogy feltételezésük szerint Észak-Korea a két legutóbbi – február 27-én és március 5-én – végrehajtott teszteken egy új rendszerű interkontinentális rakétával, a Hvaszong-17-essel kísérletezett. Phenjan azt állította, hogy mindkét alkalommal műholdak fejlesztéséhez szükséges teszteket végzett. John Kirby, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője azt mondta, hogy a rendszert egyelőre csak korlátozott hatótávolsággal próbálták ki, de a jövőben minden bizonnyal további kísérletek várhatók.

Amerikai kormányzati tisztviselők csütörtökön jelezték, hogy Washington újabb büntetőintézkedések kivetésére készül Észak-Korea ellen, mert a legújabb kísérletek súlyos aggodalomra adnak okot a nemzetközi biztonságot illetően.

Észak-Korea a Donald Trump korábbi amerikai elnökkel folytatott tárgyalások idején, 2018-ban egy időre felfüggesztette tevékenységét a szohéi telepen.

Nyitókép: propagandaplakátok a phenjani pályaudvar falán, 2017. augusztus 23-án – Fotó: Kyodo News Stills via Getty Images

#Külföld#észak-korea#kim dzsongun#phenjan#egyesült államok#dél-korea#rakétakísérlet

Címlapról ajánljuk