Külföld

Öt éve nem tesztelt akkora rakétát Észak-Korea, mint most

rtl.hurtl.hu

2022. január 30. 7:49

A kommunista diktatúra olyan technológiát fejleszt, ami képes felvenni a harcot a térségbe telepített amerikai és japán rakétavédelmi rendszerekkel.

Dél-Koreai jelentések alapján helyi idő szerint vasárnap reggel Észak-Korea újabb rakétatesztet hajtott végre az ország keleti partjainál – írta meg a BBC.

Japán, Dél-Korea és az Egyesült Államok egyaránt elítélte a kilövést, amely ebben a hónapban már a hetedik ilyen jellegű teszt volt, noha az ENSZ ezt szigorúan tiltja, és már szankciókat is bevezetett a kommunista diktatúra ellen.

A dél-koreai Nemzetbiztonsági Tanács szerint vasárnap egy közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát lőttek ki, ami, ha igazak a jelentések, 

2017 óta a legnagyobb rakéta volt, amit teszteltek.

Mun Dzsein dél-koreai elnök szerint az elmúlt hetek kísérletei az öt évvel ezelőtti feszült időszakra emlékeztetik, amikor Észak-Korea több nukleáris tesztet is végrehajtott, és kilőtte a legnagyobb rakétáit, melyek közül több Japán fölé is berepült.

Az Egyesült Államok január elején újabb szankciókat vezetett be Észak-Koreával szemben, válaszul a korábbi rakétaindításokra. A két ország közötti tárgyalások Joe Biden amerikai elnök hivatalba lépése óta elakadtak.

A BBC beszámolója szerint a most tesztelt rakéták alapján úgy tűnik, Észak-Korea olyan technológiát fejleszt, amely eredményesen veheti fel a harcot a térségbe telepített amerikai és japán védelmi rendszerekkel.

Nyitókép: A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által 2022. január 28-án közreadott képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke látogatást tesz egy fegyvergyárban egy meg nem nevezett helyszínen – Fotó: MTI / EPA / KCNA

#Külföld#észak-korea#rakéta#kilövés#szankciók

Címlapról ajánljuk