Külföld

Hivatalosan nincs jelen Észak-Koreában a koronavírus, mégis megemelték a járvány elleni védekezésre elkülönített összeget

Mohos MátéMohos Máté

2022. február 8. 12:31

Az ország már lassan két éve lezárta a határait, és az oltásokat is visszautasították.

Észak-Koreában hivatalosan nincs járvány, a vírus nem jutott be az országba, de a határokat még 2020-ban teljesen lezárták, és a hírek szerint komoly járványügyi szabályok vannak érvényben. A külföldi oltásadományokat többször is visszautasították, most viszont bejelentették: harmadával növelik a járvány elleni küzdelemre elkülönített pénzösszeget.

Az ország diktátora, Kim Dzsong Un az AP News szerint egy „fejlettebb és emberközelibb” stratégiát vezetne be a koronavírus ellen. 

Az állami média keddi bejelentése azután érkezett, hogy hétfőn az ország alibiparlamentje elfogadta a következő évi költségvetést.

Arról már nem esett szó a jelentésben, hogy ez a 33 százalékos növekedés mekkora átcsoportosítást jelent, és hogy honnan. Keveset tudni az észak-koreai járványkezelésből, de a hírek szerint az komolyan megviselte az országot:

  • jelen vannak az infláció jelei
  • a pénznyomtatás is nehézkessé vált
  • a Kínával való kereskedelem értéke 76 százalékkal csökkent

A mostani döntés szakértők szerint azt jelentheti, hogy Észak-Korea lassan elkezd haladni a nyitás felé, és fellendítené kereskedelmét is. Az országban 2021 augusztusáig összesen 37 291 covid-tesztet hajtottak végre az Egészségügyi Világszervezet szerint. A hatóságok szerint mindegyik negatív lett.

Nyitókép: MTI / EPA / KCNA

#Külföld#észak-korea#koronavírus#kim dzsongun#költés#pénz#járvány

Címlapról ajánljuk