Külföld

Tízmillió dollárt kaphat, aki leleplezi az Iszlám Állam afganisztáni vezérét

rtl.hurtl.hu

2022. február 7. 20:50

Vérdíjat tűzött ki az Egyesült Államok az amerikai katonák halálát is okozó terroristára.

Az Egyesült Államok hétfőn tízmillió dolláros nyomra vezetői díjat tűzött ki Szanaullah Gafari, az Iszlám Állam terrorszervezet afganisztáni vezetője, valamint a 2021 augusztusában, a kabuli repülőtérnél elkövetett robbantás felelőseinek fejére.

 

Az Iszlám Állam-Horaszán tartomány (ISIS-K) az Iszlám Állam Afganisztánban aktív csoportja, amely először 2014-ben tűnt fel, nevét pedig a régió régi megnevezéséről kapta.

A dzsihadisták egyszerre álltak harcban a tavaly augusztusban megbukott afgán kormánnyal és az időközben hatalomra került radikális iszlamista tálibokkal.

Gafari 2020 júniusában került a dzsihadista szervezet helyi ágának élére. Az amerikai külügyminisztérium ő hagyja jóvá az ISIS-K Afganisztán-szerte elkövetett merényleteit, valamint előteremti a terroristák műveleteihez szükséges forrásokat.

2021 novemberében Gafari felkerült az amerikai külügyi tárca kiemelt globális terroristákat felsoroló listájára. Amerikai tisztségviselők akkor úgy vélekedtek, hogy az ISIS-K akár egy éven belül képes lesz Afganisztán területén kívüli támadások elkövetésére is.

 

Az amerikai védelmi tárca még pénteken számolt be arról, hogy egyetlen dzsihadista követte el tavaly augusztus 26-án a kabuli nemzetközi repülőtér előtt azt az öngyilkos merényletet, amely tizenhárom amerikai katona és legalább 170 afgán életét követelte a kaotikus amerikai csapatkivonás és evakuációs erőfeszítések közepette.

Nyitókép: Nicole L. Gee amerikai tengerészgyalogos őrmester maradványait szállítják ki a repülőgépből az Amerikai Egyesült Államokban, a delaware-i Dover légibázison 2021. augusztus 29-én, miután a katona meghalt a kabuli Hamid Karzai nemzetközi repülőtéren történt robbanásban augusztus 26-án. / Reuters

#Külföld#iszlám állam#vérdíj#terrorista#robbantás#merénylet#kabul#afganisztán

Címlapról ajánljuk