Külföld

Erdélyi értelmiségiek kérik, hogy legyen tiszta az áprilisi választás

rtl.hurtl.hu

2022. február 1. 20:31

Szerintük sokan vannak Erdélyben, kik másként gondolkodnak, mint ahogy a „felvásárolt média” láttatni akarja.

A hatalmon lévő és az ellenzéki pártok figyelmét is felhívták arra erdélyi értelmiségiek, hogy az áprilisi választásoknak tisztának kell lenniük. Azt üzenik: az erdélyi magyarok nyitottak a pluralizmusra.

A Transindex tudósítása szerint nyílt levelükben emlékeztettek, hogy az erdélyi magyarok többsége nem fog szavazni: nem tartja etikusnak, hogy másik országban voksoljon, vagy érdektelen számára a dolog. Viszont tétje van a választásoknak, és mérlegelni kell a magyar és a román kormány viszonyát is.

Magyarország politikai kultúrája, belső megosztottsága átnyúlik a határon, nekünk is rombolják mindennapi kapcsolatainkat az utóbbi évek gyűlöletkampányai. Nem kell, és nem akarunk félni Brüsszeltől, Soros Györgytől, a migránsoktól, vagy a szexuális kisebbségektől! Nem kell megvédeni minket tőlük. Párbeszédet szeretnénk, nem riogatást. Az utóbbi években dominánssá vált a klientelisztikus, támogatásosztó-megvonó magyarországi politizálás a határokon túl is

– üzenték. A szervezők szerint az erdélyi magyarság morális fennmaradása a tét. Szeretnék tudatni, hogy itt nem csupán haszonelvű politizálás zajlik, és ez ellen fel kell szólalni.

Fontosnak tartják a demokratikus elveket, és nem akarják, hogy bárki visszaéljen az itteni szavazatokkal, valamit azt a látszatot keltse, hogy szavazatvásárlásról van szó.

Az erdélyi magyarság sokszínű, vannak köztük baloldaliak, liberálisok, zöldek, konzervatívak, határozatlanok

– írták.

A kezdeményezők között van Eckstein-Kovács Péter, Fosztó László, Gáspárik Attila, Kozák Gyula, Magyari Nándor László és Selyem Zsuzsa is.

Nyitókép: mohamed_hassan / Pixabay

#Külföld#erdély#választás#szavazás#értelmiség#pluralizmus#megosztottság#petíció

Címlapról ajánljuk