Külföld

„Egyértelmű üzenet a Kremlnek” – London megduplázná katonái számát Kelet-Európában

rtl.hurtl.hu

2022. január 30. 9:39

Emellett hadihajókat és repülőket és rakétarendszereket küldenek a térségbe. 

Az Egyesült Királyság felajánlotta, hogy megduplázza a Kelet-Európában állomásozó katonái számát, és emellett hadihajókat és repülőket is küldene a térségbe, hogy nyomást gyakoroljon Oroszországra – jelentette a helyi sajtó. Brit tisztségviselők jövő héten utaznak Brüsszelbe, hogy végelgesítsék a a katonai felajánlás részleteit – írta a Guardian.

Boris Johnson brit kormányfő közlése szerint a felajánlás „egyértelmű üzenet a Kremlnek”, hogy London nem tolerálja „destabilizáló cselekedeteit”, és az Egyesült Királyság mindig kiáll NATO-szövetségesei mellett”. A miniszterelnök hozzátette, hogy tragédia lenne Európa számára, ha Vlagyimir Putyin orosz elnök „a vérontás és pusztítás útját választaná”, közölve, hogy Ukrajnának szabadon kell megválasztania a saját jövőjét.

Oroszország nagyjából százezer katonát, valamint tankokat, lövegeket és rakétákat helyezett az ukrán határra, de tagadják, hogy le akarnák rohanni az országot.

Az Egyesült Királyság több mint kilencszáz katonát állomásoztat az Oroszországgal határos Észtországban, nagyjából 150 katonát Lengyelországban, és emellett több mint száz kiképzőt küldött Ukrajnába – írta a BBC.  A mostani tervek szerint két hadihajót küldenének a Balti-tengerre, rakétarendszereket telepítenének Észtországba, és harci gépeket küldenének járőrözni a román és bolgár légtérbe.

Johnson várhatóan a következő napokban telefonon fog beszélni Putyinnal, és ellátogat a térségbe is.

Szijjártó Péter pénteken elmondta, hogy az Egyesült Államok amerikai katonákat szeretne telepíteni Magyarországra, közölve, hogy „a honvédelmi minisztérium egyeztet ebben a kérdésben."

Kicsi az esélye

Radnóti András, a Millenium Emerging Europe kockázati tanácsadó cég vezető partnere az rtl.hu-nak adott interjújában közölte, hogy kicsi az esélye annak, hogy az orosz csapatok földi inváziót indítanak Ukrajna ellen, de hozzátette, hogy Magyarországon is instabilitást teremthet, ha mégis megszállják az oroszok Ukrajnát. 

Nyitókép: Ukrán katona egy NLAW könnyű, hordozható páncéltörő rakéta használatát gyakorolja a nyugat-ukrajnai Javoriv melletti bázison 2022. január 28-án. A rakétákat január 18-án kezdték szállítani Nagy-Britanniából. Fotó: MTI/AP/Pavlo Palamarchuk

#Külföld#ukrajna#oroszország#nagy-britannia#ukrán válság#boris johnson

Címlapról ajánljuk