Külföld

Donald Trump szerint Putyin azért indíthat inváziót Ukrajnában, mert „akkora hülyékkel van dolga”

Mohos MátéMohos Máté

2022. január 29. 13:46

Egy konzervatív rádiós műsorában arról is beszélt a volt elnök, hogy szerinte Németország Oroszország „birtokában van”. 

„Európai problémának” tartja az ukrán válságot Donald Trump volt amerikai elnök, és nem hinné, hogy az USA-nak be kéne avatkoznia. Szerinte Vlagyimir Putyin orosz elnök azért indíthat támadást, mert „akkora hülyékkel van dolga”.

Trump a Glenn Beck nevű konzervatív rádiós műsorában arról is beszélt, hogy szerinte Németország Oroszország „birtokában van”. Ezt az Északi áramlat gázvezetékre értette, aminek építését még ő akadályozta meg. Aztán utódja, Joe Biden feloldotta ezeket a szankciókat.

„Németország lepaktált az oroszokkal a gázvezetékről, és az Északi áramlat egy katasztrófa” – mondta Trump. 

Szerinte „erről senki nem tudott” régebben, és ő volt az, aki először felhozta a témát.

A gázvezetéket korábban többen is bírálták, mert az Ukrajna kikerülésével szállít majd gázt Európába. Trump és több európai politikus – valamint az ukránok – szerint ez megnöveli az orosz befolyást a kontinensen, írja a Business Insider.

A 11 milliárd dolláros gázvezeték építését szeptemberben befejezték, de még nem állították üzembe. Az USA és Németország ennek további elhalasztásával is fenyegeti Oroszországot, ha nem csökkenti a feszültséget Ukrajnában.

Trump szerint Putyinnak két hete még nem állt szándékában inváziót indítani, csupán tárgyalt volna a nyugati felekkel. Most viszont megnyílt a lehetősége erre,

mivel akkora hülyékkel van dolga.

Az ukrán konfliktust korábban Radnóti András külpolitikai szakértő magyarázta el az rtl.hu-nak, de az RTL Híradó is részleteiben foglalkozott a témával.

Nyitókép: MTI / AP / Ross D. Franklin 

#Külföld#donald trump#vlagyimir putyin#ukrajna#invázió#északi áramlat#gáz#oroszország

Címlapról ajánljuk