Külföld

Több mint 70 halottja van az Ana trópusi viharnak Afrika déli részén

rtl.hurtl.hu

2022. január 28. 13:57

Súlyos áradásokat okozott Dél-Afrikában az Ana trópusi vihar. Több mint 70 halálos áldozatot követelt eddig.

Madagaszkáron legalább 48 ember halt meg 130 ezren kényszerültek elhagyni otthonukat. Az áradás országos áramszünetet okozott, egyes területeket katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánítottak.

Mozambik 18 halálesetről számolt be, az ottani tisztviselők azonban arra figyelmeztetnek, hogy ennél jóval több áldozat lehet, mert az áradás 20 ezer embert érint. Mozambikban  10 ezer otthont és tucatnyi iskolát és kórházat rombolt le az Ana, és az elektromos vezetékeket is tönkretette.

Egyes régiókat heves esőzések és zivatarok is sújtottak, hozzájárulva az áradásokhoz. Carlos Agostinho do Rosário, Mozambik miniszterelnöke azt mondta, hogy országa nem könyörög segítségért, de a kihívás nagyobb, mint amivel bármelyik másik ország képes lenne megbirkózni.

„Olyan ország vagyunk, amely nem járul hozzá sokat az éghajlatváltozáshoz, és mégis azon országok közé tartozunk, amelyek a leginkább szenvednek a klímaváltozástól” – panaszolta.

A Unicef embereket küld az országba, hogy segítsenek annak a 45 ezer embernek, akiknek becslésük szerint humanitárius segítségre lesz szükségük.

Malawiban, ahol legkevesebb 11 ember halt meg, a villamosenergia-infrastruktúra is súlyos károkat szenvedett, sötétségbe borítva a városokat. 44 tábort állítottak fel a lakóhelyét elhagyni kényszerült és sérült emberek kezelésére.

Videó: ENEX

#Külföld#dél-afrika#ana vihar#trópusi vihar#70 halott#áradások#áramszünet

Címlapról ajánljuk