Külföld

A bataclani terrortámadás áldozatának röntgenfelvételét árulta egy orvos jó pénzért

Mohos MátéMohos Máté

2022. január 25. 14:28

A felvételen a csont mellé fúródott lövedék is látható, a párizsi orvos NFT-ként, digitális műalkotásként próbálta pénzzé tenni.

Óriási sokként érte a 2015-ös bataclani terrortámadás túlélőjét, hogy az egyik őt ellátó orvos feltöltötte NFT-ként a röntgenfelvételét az internetre, és megpróbálta eladni azt.

A digitális, eredetiségét a blockchain-technológiával hitelesítő „műalkotás” a nő kezét ábrázolja, benne a csont mellé fúródott kalasnyikovtölténnyel. A Georges Pompidou kórház ortopéd sebésze, Emmanuel Masmejean ellen rendőrségi eljárás és belső vizsgálat is indult, írja a Guardian.

Ez az orvos nem elégedett meg azzal, hogy megszegje az orvosi titoktartás kötelezettségét. Úgy gondolta, jó ötlet lenne részleteiben leírni a beteg magánéletét is, ezáltal teljesen felismerhetővé téve őt

– mondta a nő ügyvédje. Hozzátette: az orvos a múlt héten felhívta a nőt, hogy elmagyarázza tettét, de szimpátiát nem mutatott iránta.

Az áruba bocsátott képet azóta eltávolították az internetről. Az orvos 2446 eurót, azaz nagyjából 880 ezer forintot kért érte.

A Bataclan nevű párizsi szórakozóhelyen 2015. november 13-án kezdtek el lövöldözni az Iszlám Államhoz köthető támadók, és bombákat is robbantottak. A támadásban 130-an haltak meg, köztük a sebesült nő barátja is. A tragédiáról az RTL Híradó többször is beszámolt.

Az NFT-k tavaly törtek be a művészet világába. A digitális műalkotások bármilyen kép- vagy hanganyagból állhatnak. A kriptopénzek hitelesítéséhez is használt blockchain-technológiával hitelesítik őket, ami azt jelenti, hogy minden NFT-ként feltöltött alkotás egyedi.

Nyitókép: RTL Híradó

#Külföld#nft#röntgen#felvétel#bataclan#terrortámadás#orvos#iszlám állam#internet

Címlapról ajánljuk