Külföld

Hatalmas káoszt okozott a havazás Görögországban, Athén gyakorlatilag megbénult

rtl.hurtl.hu

2022. január 25. 13:09

Athénban munkaszüneti napot rendeltek el, de a görög szigetek lakóit is meglepte a a havazás.

Erős havazással küzd Görögország: a Balkán-félsziget déli részén szokatlan időjárási viszonyok, a rendkívüli hideg és a csapadék elsősorban a főváros, Athén területén okozott fennakadásokat, de az Égei-tengeri szigetek lakói is rácsodálkozhattak a számukra ritkaságszámba menő fehér takaróra.

Az athéni hatóságok már hétfőn reggel figyelmeztették a fővárosi régió lakóit, hogy a várható havazás miatt inkább maradjanak otthon, illetve a város északi részében kötelezővé tették az autósok számára a hólánc használatát, a teherautók forgalmát korlátozták az Athéntől északra lévő pályaszakaszokon. Ennek ellenére a nap folyamán hatalmas dugók alakultak ki Athénban, és behavazott járműveket kellett menteni az autópályáról.

A hadsereget is mozgósították, hogy evakuálják az Athént övező autópályán rekedt, több tucatnyi autóst, akik közül sokan órákat töltöttek a hó fogságában. Sok háztartás maradt áram nélkül is.

A káosz akkorának bizonyult, hogy az athéni elsőfokú bíróság elnöke bűnügyi vizsgálatot indított az autópályán kialakult kaotikus állapotok miatt.

A szakszolgálatok mindent megtesznek, hogy a havazás ne zárja el Athént a külvilágtól, ami nem kis feladat, tekintettel arra, hogy a vasúti közlekedésben is komoly fennakadások voltak. Több repülőjáratot is törölni kellett.

A nehéz helyzet miatt a görög kormány keddre munkaszüneti napot hirdetett. Az ország hat régiójában nem kellett ma munkába menni az ország középső és déli részén. A hatóságok elrendelték a polgári védelem egységeinek mozgósítását, az iskolák, bölcsődék, óvodák is zárva maradnak, még online oktatást sem tartanak. Csak az élelmiszerboltok, gyógyszertárak, az egészségügyi intézmények és benzinkutak tartanak nyitva.

 

 

#Külföld#görögország#athén#tél#havazás

Címlapról ajánljuk