Külföld

Beismerte XVI. Benedek, hogy tudott egy pedofil papról, aki 23 kiskorú fiút molesztált

rtl.hurtl.hu

2022. január 24. 14:36

A volt pápa eddig következetesen tagadott. Pedig a bizonyítékok alapján négy katolikus papot is áthelyezett más plébániákra, akiket szexuális visszaéléssel vádoltak.

Szokatlan vallomással állt elő Joseph Ratzinger, azaz a nyugalmazott XVI. Benedek pápa a Daily Beast cikke szerint. Megtörte ugyanis az eddigi következetes tagadását, amely szerint semmi sem tudott a német katolikus egyház pedofil papjairól, akiket még a müncheni egyházmegye vezetőjeként helyezett át egyik plébániáról a másikra.

XVI. Benedek azonban most már elismeri, hogy az egyik esetről tényleg tudott. Állítása szerint ugyanis részt vett egy 8 és 16 év közötti fiúkat zaklató pap meghallgatásán.

A volt pápa személyi titkára, Georg Gänswein a Katolikus Hírügynökséggel közölte: bár az első hírek szerint XVI. Benedek azt mondta a német katolikus egyház által megbízott független nyomozóknak, hogy nem emlékszik a részvételére a 23 kiskorú fiú molesztálásával vádolt Peter Hullermann meghallgatására, változtatott álláspontján. Gänswein szerint a volt pápa „most szeretné tisztázni, hogy a meghallgatáson elhangzottakkal ellentétben ő részt vett az 1980. január 15-i ordinariátusi ülésen”. 

Hullermann a meghallgatás után is pap maradhatott, és további gyerekeket molesztált, majd 2010-ben végül felfüggesztették.

XVI. Benedek szóvivője azt állítja, hogy a volt pápa vallomását szerkesztési hibából adódóan rosszul közölték, tehát ő a nyomozóknak sem tagadta részvételét a pedofil Hullermann meghallgatásán. Szóvivője szerint XVI. Benedek sajnálja a hibát és elnézést kért.

A múlt héten a német katolikus egyház vizsgálatával megbízott német ügyvédi iroda megállapította, hogy pápává választása előtt Joseph Ratzinger négy pap áthelyezését hagyta jóvá annak teljes tudatában, hogy ellenük többszörös szexuális visszaélési vádakat fogalmaztak meg.

XVI. Benedek ebben az időszakban, 1977-től 1982-ig vezette a müncheni egyházmegyét, mielőtt elődje, II. János Pál pápa kinevezte a vatikáni Szentszékre a Hittani Kongregáció élére. A 94 éves XVI. Benedek több mint 400 év óta az első pápa volt, aki visszavonult a tisztségéből, 2013-ban.

Nyitókép: Ferenc pápa (jobbra) meglátogatja XVI. Benedek emeritus pápát (balra) az új bíborosok társaságában a Mater Ecclesiae-kolostor kápolnájában 2020. november 28-án, a bíborosavató konzisztórium után. – Fotó: MTI / EPA

#Külföld#xvi. benedek pápa#pedofil#pap

Címlapról ajánljuk