Külföld

Olaszországban kártérítést kapnak, akiknek súlyos mellékhatást okozott a koronavírus elleni oltás

rtl.hurtl.hu

2022. január 22. 12:08

Olaszországban egy 50 millió eurós alapból fognak kártérítést fizetni azoknak, akiknél súlyos, vagy akár végzetes mellékhatást okozott a koronavírus elleni védőoltás.

Az olasz kormány további új szabályokat is hozott a járványkezeléssel kapcsolatban – írja a Telex. A postahivatalok felkéréséhez például a védettségi igazolvány kell majd, így oltatlanul gyakorlatilag nem lehet felvenni készpénzben a nyugdíjat (ötven év felett egyébként is kötelező a védőoltás Olaszországban).

Az oltás súlyos mellékhatásaiért járó kártérítést az oltásszkeptikus hangokat bátorító Matteo Salvini jobboldali pártja, a Liga szorgalmazta leginkább. A kártérítés nemcsak azoknak jár, akiknek kötelezően előírták az oltást (például az egészségügyi dolgozóknak vagy a tanároknak), hanem bárki jogosult rá, akinél valamilyen súlyos mellékhatás alakult ki a vakcina következtében. A gyerekkorban megkapott védőoltások szövődményei esetében eddig is lehetett kártérítést igényelni, ezt terjesztik ki most a koronavírusra, arra hivatkozva, hogy kormány ajánlja a védőoltást Olaszországban.

Nyitókép: MTI / Balázs Attila

 

#Külföld#koronavírus#oltás#Mellékhatás#oltásellenesség#matteo salvini#olaszország

Címlapról ajánljuk