Külföld

Összefogtak a hongkongiak szeretett hörcsögeik megmentéséért

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. január 22. 17:58

A hongkongi hatóságok kétezer kisemlőst akarnak elpusztítani, mert egy kisállat-kereskedés egyik dolgozója kovidos lett. Sokak számára ez volt az utolsó csepp a pohárban a két éve tartó, gyakran logikátlan járványügyi intézkedések után.

Mint arról az rtl.hu is beszámolt, közel kétezer kisemlőst, köztük hörcsögöket és csincsillákat akarnak elpusztítani a hongkongi hatóságok azután, hogy koronavírus-fertőzést állapítottak meg Hollandiából importált hörcsögöknél egy kisállat-kereskedésben. A kisállat-kereskedés egyik alkalmazottjának koronavírus-tesztje is pozitív lett, a hatóságok szerint elképzelhető, hogy a hörcsögöktől kapta el a fertőzést.

Az 1997 óta Kínához tartozó városállam vezetése közölte, hogy a hörcsögök eladását és a kisállat-importot le kell állítani, és a kérdéses kereskedéshez köthető raktárból származó összes kisállatot lenyomozzák december 22-ig visszamenően. Azokat, akik a kereskedésből hörcsögöt vásároltak, karanténra kötelezik, és a vásárolt állatokat is át kell adniuk a hatóságoknak, hogy elaltassák azokat. A hatóságok szerint az ezeknek a rendelkezésnek hatálya alá eső mintegy kétezer kisemlőst humánus módon fogják elpusztítani

Az állatvédők a hivatalos bejelentés után rögtön arra szólították fel a kormányzatot, hogy vizsgálja felül az intézkedést, mielőtt drasztikus lépésre szánja el magát. A Washington Post friss cikke szerint a hongkongi polgárok közben titkos mentőakciókat indítottak a Telegram csetalkalmazás zárt szobáiban, az elaltatásra ítélt hörcsögök megmentésére.

Sokak számára ez volt ugyanis az utolsó csepp a pohárban a két éve tartó, ad hoc és gyakran logikátlan járványügyi intézkedések után. 

Többen felajánlották, hogy elrejtik vagy örökbe fogadják a halálra ítélt háziállatokat. Tízezrek írtak alá petíciókat, míg mások december 22. előtti időpontra visszamenőleg nyugtákat hamisítanak. Csoportok gyülekeznek a gyűjtőállomások előtt, arra buzdítva az embereket, hogy ne adják le állataikat.

A helyi médiát elárasztották a hörcsögöktől búcsúzó síró gyerekekről készült felvételek és képek, valamint a hörcsögök megmentésén dolgozó emberekkel készített interjúk. Sokan névtelenül nyilatkoznak, eltorzítva hangjukat és arcukat a megtorlástól való félelmükben.

A hongkongi kormányfő, Carrie Lam szóvivője irracionálisnak nevezte az ellenérzéseket, és azt mondta, hogy az állatokat „humánus módon szállítják el, a cél, hogy a lehető leggyorsabban minimalizálják a vírusfertőzés kockázatát”. A Mezőgazdasági, Halászati és Természetvédelmi Hivatal (AFCD) szerint a hörcsögök megmentésére tett kísérletek akadályozzák a hivatal munkáját, és közegészségügyi kockázatot jelentenek. Az AFCD rendőri eljárással fenyegette meg a járványügyi rendelkezést kijátszókat.

Az állatvédő szervezetek elítélték a kormány döntését, és arra biztatják az embereket, hogy ne adják le kis kedvenceiket, mondván, hogy a kormánynak nincs jogi felhatalmazása ilyen rendelet meghozatalára. Csütörtökig a kormány adatai szerint mindössze 68 állatot vettek át a lakosságtól.

A hatóságok elismerték, nincs bizonyíték rá, hogy a háziállatok átadhatják a betegséget az embereknek, de azt mondták, hogy óvatosságból cselekedtek.

„Okunk van feltételezni, hogy a forrás az a raktár volt, ahol több mint 1000 hörcsög volt a közelben” – mondta szerdán egy vezető mikrobiológus, kormányzati tanácsadó. „A vírus keresztfertőzés útján elszaporodhatott, és átterjedhetett az állatkereskedésekbe és más kiskereskedelmi egységekbe.”

Nyitókép: illusztráció, rtl.hu

 

#Külföld#hongkong#koronavírus#hörcsög#csincsilla

Címlapról ajánljuk