Külföld

Szükség van az emlékeztető oltásra van az omikron ellen – állítja az uniós gyógyszerhatóság

Mohos MátéMohos Máté

2022. január 21. 14:33

Bár hosszabb távon nem működik az, hogy folyamatosan emlékeztető oltásokat kapjunk.

Az emlékeztető oltás beadása továbbra is jelentős védelmet nyújt az omikron variánssal szemben – közölte az Európai Gyógyszerügnökség (EMA). Az MTI szerint a szervezet viszont azt is írta: az omikron esetében az emlékeztető adagok rövid időközönként történő beadása hosszabb távon nem tartható fenn.

Bár a koronavírus omikron változata által okozott fertőzést és enyhe megbetegedést a jelenlegi vakcinák kevésbé tudják megakadályozni, az oltás, különösen az emlékeztető oltás beadása továbbra is jelentős védelmet nyújt a súlyos tünetekkel szemben, és csökkenti a kórházi ápolás szükségességét.

Szerintük hosszú távú stratégiát kell kidolgozni a járvány kezeléséhez szükséges vakcinák típusairól. Klinikai vizsgálatokat kell végezni egy új vakcina kifejlesztésének és alkalmazásának támogatására.

Az uniós ügynökség nemrégiben már megállapította, hogy azok, akik megkapták az oltások emlékeztető adagját is, védettebbek az omikronnal szemben, mint azok, akik egy vagy két oltást kaptak. Továbbra is erőfeszítéseket akarnak tenni az oltatlanok beoltására, valamint az emlékeztető oltások beadásának felgyorsítására.

Nyitókép: Balázs Attila / MTI

#Külföld#omikron#oltás#vakcina#eu#koronavírus#járvány

Címlapról ajánljuk