Külföld

Alec Baldwint 25 millió dollárra perelte be egy meghalt tengerészgyalogos családja

rtl.hurtl.hu

2022. január 21. 15:25

Egy ötezer dolláros támogatással indult az ügy, amit az amerikai színész küldött az elesett katona testvérének, akiről később kiderült, hogy részt vett a Capitolium ostromában.

A Wyoming kerületi bíróságra beadott kereset szerint az afganisztáni Kabulban elkövetett öngyilkos merényletben 2021. augusztus 26-án meghalt Rylee J. McCollum tizedes nővérei és özvegye 25 millió dollár plusz jogi költséget kérnek kártérítésként, miután Alec Baldwin megjegyzései miatt súlyos sérelmeket szenvedtek – írja a CNN.

A tengerészgyalogos McCollum halála után az egyik legnagyobb támogatásgyűjtő oldalon, GoFundMe-n nyitottak fiókot a katona özvegyének, Jiennah McCollumnak és hamarosan megszülető lányának. Baldwin értesült erről a kezdeményezésről és egy ötezer dolláros csekket küldött a tengerészgyalogos nővérének, Roice McCollumnak, az özvegy és gyermeke számára, az elesett katona iránt érzett tisztelet jeleként. 

Január 3-án azonban Roice egy fotót tett közzé Instagram-oldalán a Washington Emlékműnél tüntetők tömegéről, mintegy várakozásként a három nappal későbbre tervezett tüntetésre, amit az egy évvel korábbi Capitolium-ostrom évfordulójára terveztek.

Mint ismert, 2021. január 6-án Donald Trump akkori amerikai elnök több száz támogatója gyűlt össze a Capitolium közelében, hogy tiltakozzanak a 2020-as választás eredménye ellen. A tüntetők áttörték a kordonokat és megrohamozták az épületet, be is jutottak több terembe. Öt ember halt meg az események miatt.

Amikor Baldwin meglátta Roice bejegyzését az egyéves évforduló előtt, a kereset szerint üzenetet küldött neki az Instagramon.

Amikor elküldtem az ötezer dollárt a néhai bátyja halála miatt, azt az országnak tett szolgálatáért érzett igaz tiszteletemből tettem, de akkor még nem tudtam, hogy egy január 6-i lázadó vagy 

– írta Baldwin a kereset szerint.

Roice azt mondja, soha nem tartóztatták le, nem vádolták vagy ítélték el olyan bűncselekmény miatt, amely a Capitolium ostromával kapcsolatos. Baldwinnak azt válaszolta a kereset szerint: „A tiltakozás teljesen legális az országban, és már túl vagyok az FBI-os meghallgatáson. Köszönöm, szép napot!”

Baldwin a kereset szerint így válaszolt: „Nem hiszem. Az Ön tevékenysége a kormány tulajdonának jogellenes pusztítását eredményezte, egy rendőrtiszt halálát, támadás volt az elnökválasztás intézménye ellen. Megosztottam a fotóját. Sok szerencsét.”

Húsz perccel azután, hogy Baldwin megosztotta Roice Instagram-hírfolyamát, ellenséges, agresszív, gyűlölködő üzenetek kezdtek özönleni a nőhöz Baldwin követőitől a kereset szerint.

Órákkal a színész posztja után a tengerészgyalogos másik nővére és özvegye is gyűlölködő üzeneteket, sőt halálos fenyegetéseket is kapott – állítják a keresetben, pedig ők ketten ott sem voltak az ostrom idején Washingtonban.

A család szerint Baldwinnak tisztában kellett lennie hírnevének és ismertségének súlyával. Esküdtszéki tárgyalást kérnek. Gondatlanság és a rágalmazás mellett a magánélet megsértése és szándékos érzelmi bántalmazás miatt is perelik a színészt.

Nem ez az egyetlen bírósági ügye Baldwinnak. Ahogy arról az rtl.hu is beszámolt, tavaly októberben az amerikai színész a Rust című western forgatásán eddig tisztázatlan körülmények között, egy kellékfegyverrel agyonlőtte a film operatőrét, a 42 éves Halyna Hutchinst. Az Új-Mexikó államban történt balesetben a film rendezője, a 48 éves Joel Souza is megsérült.

Nyitókép: Alec Baldwin amerikai színész bírósági meghallgatására érkezik a New York-i Manhattanben 2019. február 23-án. Alec Baldwint egy 49 éves férfi vádolja azzal, hogy megütötte 2018. november 2-án, miután összevesztek azon, kié legyen az üres parkolóhely a színész New York-i otthona közelében. Baldwint vétkesnek találták és zaklatás miatt indulatkezelési terápiára való részvételre kötelezik. Fotó: MTI/EPA/Justin Lane

#Külföld#alec baldwin#amerikai#színész#capitolium#per#tengerészgyalogos

Címlapról ajánljuk