Külföld

27 órán át sodródhatott az óceánban egy tongai férfi a szombati szökőár után

rtl.hurtl.hu

2022. január 20. 14:38

Elmondása szerint két lakatlan szigeten keresztül jutott el a fő szigetre.

Egy tongai férfi azt állítja, hogy 27 órán át, két lakatlan szigeten keresztül elúszott az óceániai ország fő szigetéig, miután elsodorta otthonából, Atata szigetéről a szombati vulkánkitörés után keletkezett szökőár.

A nyugdíjas ács, Lisala Folau maga számolt be történetéről egy tongai rádiónak. Azt mondta, épp a házát festegette, amikor figyelmeztették, hogy jön a szökőár. Elárulta azt is, hogy fogyatékossággal él: „nem tudok rendesen járni, egy kisbaba is gyorsabban megy nálam” – magyarázta. Unokahúgával egy fára másztak fel, hogy menedéket találjanak, de egyre nagyobb hullámok jöttek, és végül onnan is elsodorta őket az ár.

Közben besötétedett, és hallotta ugyan, hogy a fia kiabál neki, de úgy döntött, nem válaszol. 

Az igazság az, hogy egy fiú sem hagyhatja cserben az apját 

– mondta, ő viszont nem akarta, hogy a fia az életét kockáztatva utána ugorjon. Végül egy fatörzsbe kapaszkodva elúszott Toketoke szigetéig, ahol reggel egy járőrhajót látott. Próbált integetni, de nem vették észre.

Délelőtt tíz óra körül továbbindult Polo’a szigetére, ahova este 6 óra körül érkezett.

Segítségért kiabáltam, de nem volt ott senki 

– mondta. Ekkor már erős volt benne az elhatározás, hogy eljut a fő szigetre, és este kilenc óra körül meg is érkezett. Egy arra járó autós vette fel és elvitte magához.

A Guardian azt írja, nem derült ki, hogy mi lett Folau fiával és unokahúgával, de eddig csak három tongai áldozatról számoltak be, és egyikük sem atatai. A Reuters szerint a férfi beszámolója igazi hőstörténetként kering a tongai Facebook-csoportokban. Atata szigetét egyébként csaknem teljesen elpusztította a szökőár.

Forrás: ESA

A vulkán hatalmas mennyiségű hamit, gázt és gőzt lövellt a légkörbe, köztük kén-dioxidot. Az Európai Űrügynökség egyik műholdja által készített kép azt mutatja, miként terjed szét a mérgező vegyület a bolygón. Látni, hogy a kitöréstől 7000 kilométerre fekvő Ausztrália fölé is eljutott a kénfelhő..

Nyitókép: MTI/AP/Broadcom Broadcasting/Marian Kupu

#Külföld#tonga#vulkán#szökőár

Címlapról ajánljuk