Külföld

A volt kazah diktátor tagadta, hogy megpuccsolták és elmenekült volna az országból

rtl.hurtl.hu

2022. január 18. 13:14

Nazarbajev megvédte a kazah elnököt és elítélte a felkelőket.

Kedden jelent meg először a nyilvánosság előtt a közép-ázsiai országot sújtó véres zavargások kitörése óta Kazahsztán volt elnöke és diktátora, Nurszultan Nazarbajev. Korábban olyan sajtóhírek jelentek meg, hogy Nazarbajev családjával együtt elmenekült az országból a tüntetések kirobbanása után. Budapesten is leszállt ekkortájt egy kazah felségjelzésű gép, de a Külgazdasági és Külügyminisztérium tagadta, hogy a kazah politikus vagy családtagjai Magyarországra érkeztek volna.

Nazarbajev a keddi videofelvételen egy hatalmas íróasztalnál, kazah zászlók előtt ülve azt mondta: nem utazott el sehova, jól megérdemelt szabadságát tölti a kazah fővárosban, a róla elnevezett Nur-Szultanban.

Hozzátette, hogy a jelenlegi államfőnek, Kaszim-Zsomart Tokajevnek teljhatalma van, és ő az ország biztonsági tanácsának vezetője. Nazarbajev elmondta, Tokajevet hamarosan a Nur Otan (kormányzó) párt elnökévé választják, ezért az ország elitjében nincs konfliktus vagy konfrontáció, az ezzel kapcsolatos szóbeszédek teljesen alaptalanok. Közölte, a tüntetők célja szerinte az ország integritásának és az állam alapjainak lerombolása"volt. 

„Ez a tragédia mindannyiunk számára tanulságul szolgált. Fontos, hogy kiderítsük, ki szervezte ezeket a pogromokat és gyilkosságokat” – tette hozzá az egykori elnök.

A 81 éves Nazarbajev 2019 márciusában mondott le elnöki tisztségéről. Miután távozott tisztségéből, megőrizte befolyásos szerepét országa politikájában, igényt tartva a „nemzet feje” címre, és megtartotta vezető tisztségét a befolyásos Biztonsági Tanácsban.  

A zavargások óta azonban utódja, Tokajev megerősítette saját befolyását, és átvette a Tanács irányítását. Több, a korábbi vezetőhöz közel álló személynek kellett távoznia fontos pozícióból, és legalább egy, a titkosszolgálatot vezető személyt bebörtönöztek. Emiatt elterjedtek azok a hírek a világsajtóban, hogy a felkelés valójában államcsíny volt, és Tokajev szándékosan keltett zavargásokat, hogy Nazarbajevet és embereit végleg kiszorítsa Kazahsztán éléről.

Tokajev azóta elítélte Nazarbajev szerepét a kazah elit indokolatlan meggazdagodásában, amely az elmúlt években felszította a népharagot. Mindazonáltal úgy vélte, hogy a zavargások nagyszabású külföldi beavatkozás következményei voltak., anélkül, hogy erre bármilyen bizonyítékot szolgáltatott volna.

Nyitókép: Nurszultan Nazarbajev / MTI / EPA

#Külföld#kazahsztán#diktátor

Címlapról ajánljuk