Külföld

Pénzért felbérelt terroristának állított be a kazah tévé egy kirgiz jazz-zongoristát

rtl.hurtl.hu

2022. január 10. 19:40

A kirgiz külügyminisztérium tiltakozását követően elengedték a kazah hatóságok Vikram Ruzakhunov jazz-zongoristát.

Vikram Ruzakhunov ismert jazz-zongorista, rendszeresen utazik Kazahsztánba koncertezni, de legutóbb a kazah állami tévében tűnt fel, összevert fejjel – számolt be a Szabad Európa regionális irodája. 

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök szerint „külföldön kiképzett terroristák” a felelősek a zavargásokért. A Qazaqstan állami televízió január 9-én bemutatott egy videót az egyik feltételezett külföldi terroristáról.

Egy fiatal férfi, az arcán bántalmazás egyértelmű nyomaival, a következőket mondta: „[január 1-jén] ismeretlenek kapcsolatba léptek velem, és 90 000 tenge-t (körülbelül 65 ezer forintot) ajánlottak fel, hogy részt vegyek [kazahsztáni] találkozókon. És mivel munkanélküli vagyok Kirgizisztánban, beleegyeztem.”

Ő volt az egyik olyan állítólagos külföldi terrorista, akiről az elnök beszélt, azzal az apró különbséggel, hogy ő valójában nem terrorista 

– írja a Szabad Európa.

A videó bejárta a közösségi médiát, és Kirgizisztánban felismerték a rajta szereplő férfit. Ő Vikram Ruzakhunov, egy ismert jazz-zongorista, aki rendszeresen utazott Kazahsztánba. A felháborodott zenésztársak és mások a kazah nagykövetség előtt tüntettek Ruzahunov mellett Biskekben, a kirgiz fővárosban.

A Kirgizisztáni Állami Nemzetbiztonsági Bizottság vezetője, Kamcsjek Tasijev azt mondta, „Nem vádolhatják terrorizmussal Vikram Ruzahunovot. Nem fogunk ölbe tett kézzel nézni, amikor egy honfitársunkat vádolják, különösen, ha terrorizmussal.”

Az incidens törést okozott a kazah-kirgiz kapcsolatokban, éppen akkor, amikor jóváhagyták Biskekben, hogy egy 150 fős katonai különítményt küldenek az orosz vezetésű kazahsztáni békefenntartók mellé. Ezt a döntést sokan bírálták Kirgizisztánban, mert szükségtelennek és indokolatlannak tartották.

Ruzakhunovot január 10-én engedték szabadon, visszatért Kirgizisztánba, ahol újságíróknak elmondta, hogy nem kínozták meg, az arcán látható sérülések őrizetbe vétele közben keletkeztek.

A videóra rögzített vallomásáról azt mondta: közölték vele, ha elismeri, hogy pénzért vállalta a küldetést, akkor azonnal kiutasítják az országból és hazamehet. A Szabad Európa szerint több ezer, Kirgizisztánból, Tádzsikisztánból és Üzbegisztánból érkezett közép-ázsiai munkás közül többen is bűnbakká válhatnak, hogy bizonyítsák Tokajev állításait, miszerint „külföldi terroristák” állnak a Kazahsztánban történtek mögött.

Egyes hírek szerint legalább öt kirgizt vettek őrizetbe Kazahsztánban, bár egy jelentés szerint 38 kirgiz állampolgárt tartanak fogva. Egy későbbi jelentés szerint szabadon engedték őket.

A kirgiz külügyminisztérium sérelmezte, hogy a kazah hatóságok akadályozzák az ügyvédek kapcsolattartását az őrizetbe vett kirgiz állampolgárokkal, és tiltakozó jegyzéket küldött Kazahsztán főügyészének Ruzakhunov ügye miatt.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Kazahsztánban az újév első napjaiban szinte minden nagyvárosban tiltakozások törtek ki, január 5-6-án azonban megváltozott a helyzet, olyan csoportok jelentek meg, amelyek a jelek szerint nem vettek részt az eredeti tüntetéseken, és erőszakos akciókba kezdtek.

Tokajev arra használta fel az erőszakos támadásokat, hogy azt állítsa: külföldön kiképzett és fizetett terroristák akciójáról van szó, ezért segítségért kért az orosz vezetésű Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetétől, amely 30 éves történetében először küldött bevetésre csapatokat.

#Külföld#kazahsztán#kazah#kirgiz#kirgizisztán#jazz#tokajev

Címlapról ajánljuk