Külföld

Középületet ostromoltak meg a tüntetők Kazahsztánban

rtl.hurtl.hu

2022. január 5. 14:21

Az AFP tudósítói szerint egyenruhások dobták le a pajzsaikat, és a tiltakozókkal ölelkeztek.

Tüntetők ostromolták meg a városházát szerdán Kazahsztán legnagyobb városában, Almatiban (oroszul Alma-Ata).

A közép-ázsiai országban az után robbantak ki tüntetések, hogy újév napjától felemelték a cseppfolyós földgáz árát, amit széles körben használnak autók üzemanyagaként Kazahsztánban. Az AFP jelentése szerint Alma-Atában könnygázzal próbálták a rendőrök feloszlatni a tömeget, amelynek egyes tagjai a rendőröktől elvett gumibotokkal és pajzsokkal fegyverkeztek fel, de nem tudták megakadályozni, hogy a tüntetők behatoljanak az épületbe.

Tüntetők Almatiban – Fotó: MTI/AP/Vladimir Tretyakov

Az AFP tudósítói szerdán délután szemtanúi voltak annak, hogy rendőregyenruhás emberek ledobták a pajzsaikat és sisakjaikat, és a tüntetőkkel ölelkeztek. „Átálltak a mi oldalunkra”, kiabálta egy nő, miközben megölelt egy másik tüntetőt. Az RTL Híradó oldalán videó is látható a zavargásról:

A jelenlegi tüntetés az eddigi legfenyegetőbb a kazah rezsimre nézve, ami Nurszultan Nazarbajev 1989-es hatalomra kerülésével jött létre. Nazarbajev ugyan 2019-ben lemondott az elnökségről, utódja azonban a hozzá lojális Kaszim-Zsomart Tokajev lett, ő maga pedig a biztonsági tanács elnöke maradt, és birtokolja „A Nemzet Vezetője” címet is, ami törvényalkotási jogköröket és mentelmi jogot biztosít számára.

Tüntetők csaptak össze a rendőrökkel Almatiban január 4-én is – Fotó: MTI/AP/Vladimir Tretyakov

Kaszim-Zsomart Tokajev szerdán elfogadta Aszkar Mamin miniszterelnök lemondását, a kormány azonban ügyvivőként hivatalban marad az új kabinet megalakulásáig. Az államfő utasítást adott ki a cseppfolyós földgáz hatósági árának visszaállítására, és kijárási tilalmat is életbe léptettek – derül ki az MTI szerda reggeli tudósításából.

Nyitókép: Rohamrendőrök Almati központjában – Fotó: MTI/AP/Vladimir Tretyakov

#Külföld#kazahsztán#almati#tüntetés#nurszultan nazarbajev

Címlapról ajánljuk