Külföld

Tűzparancsot adott ki a kazah elnök a tüntetőkre

rtl.hurtl.hu

2022. január 7. 10:37

Kaszim-Zsomart Tokajev közölte, hogy „a terrorelhárító műveletek folytatódnak a fegyveresek teljes megsemmisítéséig”.

Pénteken Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök bejelentette, hogy „az alkotmányos rend alapvetően helyreállt az ország minden régiójában”, de „a terrorelhárító műveletek folytatódnak a fegyveresek teljes megsemmisítéséig”. A Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió (RFE/RL) idézi a kazah elnöki hivatal tájékoztatását, amely szerint pénteken az államfő vezetésével ülésezett a kazah terrorelhárítás. Itt Tokajev azt közölte, hogy „a helyi hatóságok ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet”.

Tokajev arra utasította a biztonsági erőket, hogy figyelmeztetés nélkül lőjenek a tiltakozókra, akikre a kazah kormány „terroristákként” és „fegyveres bűnözőkként” hivatkozik. Kazahsztánban az autók üzemanyagaként széles körben használt cseppfolyós földgáz árának újévi jelentős áremelése miatt kezdődtek tiltakozások, a tüntetők az elmúlt napokban az autoriter hatalom ellen fordultak, és kormányzati épületeket ostromoltak meg. 

Még mindig ég a városháza

Az RFE/RL értesülése szerint továbbra is ég a városháza a legnagyobb kazah városban, Almatiban, ahol a legerőszakosabb összecsapások voltak. A városban továbbra is kevés rendfenntartót látni. A belügyminisztérium pénteki tájékoztatása szerint hetven ellenőrzőpontot állítottak fel, az ország „minden régióját felszabadították, és megerősített védelem alá helyezték”. Közölték, hogy 26 „fegyveres bűnözőt” likvidáltak, több mint háromezer embert letartóztattak. Tizennyolc rendőr és nemzeti gárdista vesztette életét a tüntetések kezdete óta, tették hozzá.

A kazah egészségügyi minisztérium közölte, hogy több mint ezren sérültek meg, és négyszázan kerültek kórházba azóta, hogy a tüntetések január 5-én erőszakba fordultak. Hatvankét embert intenzív osztályon ápolnak.

Az RFE/RL tudósítói szerint csütörtökön Almatiban a biztonsági erők tüzet nyitottak a tüntetőkre a Köztársaság téren. Egyes jelentések szerint éjjel robbanásokat, fegyverropogást lehetett hallani a városban.

A Meduza arról ír, hogy Kazahsztánban sorok alakultak ki a boltoknál, bankjegykiadó automatáknál, benzinkutaknál. 

Az orosz vezetésű Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének főtitkára, Sztanyiszlav Zasz közölte, hogy 2500 fős „békefenntartó erőt” küldtek Kazahsztánba, amit megerősítenek, ha szükséges. Az alábbi videókon látható a csapatok érkezése.

A kazah államfői hivatal szerint a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének békefenntartó kontingense „korlátozott időre érkezett, hogy biztosítsa a stratégiai fontosságú objektumok védelmét”.

Nyitókép: MTI/AP/Yan Blagov

#Külföld#kazahsztán#tüntetés#kaszim-zsomart tokajev#kollektív biztonsági szerződés szervezete

Címlapról ajánljuk