Külföld

Több mint ötezer embert tartóztattak le Kazahsztánban

rtl.hurtl.hu

2022. január 9. 9:01

A biztonsági erők 16 tagja halt meg, további 1300-an pedig megsebesültek. 

Több mint ötezer embert tartóztattak le a kazahsztáni tüntetések miatt – írta a Deutsche Welle a kazah belügyminisztérium adatai alapján.

A demonstrációk eredetileg az autók üzemanyagaként használt cseppfolyós földgáz árának jelentős emelése miatt kezdődtek, de a tüntetők haragja elérte az ország autokratikus vezetését is. Bár Nurszultan Nazarbajev 2019-ben lemondott az államfői tisztségről, azóta is őt tekintik a hatalom fő birtokosának. Kaszim-Zsomart Tokajev jelenlegi államfő tűzparancsot adott a rendvédelmi szerveknek, és behívta az orosz vezetésű Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének erőit az országba. Azóta kiderült, a több ezer orosz katona mellett a kirgizek is csapatokat küldenek az országba.

A kazah belügyminisztérium tájékoztatása szerint eddig több száz rendőrautó semmisült meg, a letartóztatottak száma pedig 5135.

Jerlan Turgumbajev belügyminiszter azt mondta, 

a biztonsági erők 16 tagja halt meg, további 1300-an pedig megsebesültek. 

Kormányzati források szerint a zavargásoknak a tüntetőkkel együtt eddig összesen 40 áldozata volt. 

A fogvatartottakat kormánytisztviselők elleni erőszakkal, huliganizmussal, gyilkossággal és lopással vádolják. A belügyminisztérium korábban azt közölte, hogy a letartóztatottak között külföldiek is vannak.

Az RTL Híradó szombati anyagát itt találja.

Nyitókép: Fegyveres rohamrendőr tüntetőt vesz őrizetbe Almatiban – Fotó: Vaszilij Kresztyjanyinov/ MTI/AP

 

#Külföld#kazahsztán#letartóztatás#lázadás#kormányellenes tüntetés#energiaár

Címlapról ajánljuk