Külföld

A biztonsági tanfolyamoknak köszönhetik a túlélést a texasi zsinagógában ejtett túszok

rtl.hurtl.hu

2022. január 17. 11:39

A rabbi szerint sokat köszönhetnek a közösség tagjai a túlélésre felkészítő tanfolyamnak. A túszejtő egy keresztény hajléktalanszállón készült a támadásra.

A hatóságoknak nem volt olyan információjuk, ami arra utalt volna, hogy veszélyes lehet a szombati texasi túszejtés elkövetője – derül ki a CNN tudósításából. A brit állampolgárságú Malik Faisal Akram öt héttel korábban érkezett az Amerikai Egyesült Államokba, a New York-i John F. Kennedy repülőtéren lépett be az országba. Az amerikai társszervek tájékoztatása közben a brit hírszerzők sem találtak terhelő információt a férfira nézve.

Egyelőre nem tudják a hatóságok, hogy Akram hogyan érkezett meg Texas államba, de azt igen, hogy három éjszakát töltött egy keresztény jótékonysági szervezet dallasi hajléktalanszállóján, ahonnan utoljára csütörtök reggel, két nappal a túszejtés előtt távozott. A szálló vezetője azt mondta, hogy a férfi nagyon csendes volt, ki-be járkált, látszott, hogy készülhet valamire.

Szombaton helyi idő szerint délelőtt 11 óra körül ment be a colleyville-i zsinagógába, ahol istentisztelet zajlott, amit az interneten közvetítettek, sokan ugyanis a koronavírus-járvány miatt nem vettek részt személyesen a szertartásokon. Négy embert ejtett túszul, köztük Charlie Cytron-Walker rabbit. Az internetes közvetítésben egy ideig követhető volt, hogy mi történik. Közel tizenegy órán át tartott a túszdráma, de a túszok közül egy férfi délután öt óra körül sértetlenül kiszabadult.

Az internetes közvetítésben elhangzottak és az Akrammal folytatott egyeztetés alapján is a nyomozók szerint azt akarta elérni a férfi, hogy engedjék szabadon Aafia Siddiqui pakisztáni orvosnőt, aki 86 éves börtönbüntetését tölti, miután bűnösnek találták hét vádpontban, köztük Afganisztánban amerikai tisztek ellen elkövetett gyilkossági kísérletben és fegyveres támadásban. A nő ügyvédje szerint Siddiqui-nak a texasi túszejtéshez személyesen nem volt köze.

Felkészültek a túlélésre

A gyülekezet egyik tagja a CNN-nek elmondta, hogy az internetes közvetítésben hallotta, amint Akram különböző nyelveken kiabál, egyszerre volt hisztérikus, de próbálta a saját tettét is igazolni. Többször beszélt arról, hogy mennyire gyűlöli a zsidókat, és azt is mondta, hogy bomba van nála. A túszdráma végén a CNN helyszíni tudósítói hangos csattanást hallottak, majd rövid lövéssorozat hallatszott a zsinagóga irányából.

Charlie Cytron-Walker rabbi azt mondta, nagy megpróbáltatás volt a túszdráma. A fegyveres az utolsó órában egyre ellenségesebb és fenyegetőbb lett. Azt, hogy cselekedni tudtak, és el tudtak menekülni, amikor lehetőség adódott rá, annak köszönhetik, hogy a hatóságok és nonprofit szervezetek számos biztonsági tanfolyamon felkészítették őket a túlélésre.

Akram testvére a Facebookon tett közzé nyilatkozatot, amiben azt írta, hogy a családot mélyen megrázták a történtek és bocsánatot kérnek minden áldozattól.

Mint korábban írtuk, a brit hatóságok a támadással összefüggésben őrizetbe vettek két kamaszt Manchesterben.

Nyitókép: MTI/AP/Brandon Wade

#Külföld#texas#amerikai egyesült államok#túszejtés#colleyville#zsinagóga#malik faisal akram#aafia siddiqui

Címlapról ajánljuk