Külföld

Ausztriában kötelező lesz a védőoltás a 18 éven felülieknek

rtl.hurtl.hu

2022. január 16. 12:55

Ellenőrizni fogják, az oltatlanok pénzbüntetéssel számolhatnak.

Két nap késéssel, vasárnap nyújtotta be a kormány a kötelező koronavírus elleni oltásról szóló törvényjavaslatot – írta meg a Kronen Zeitung

Karl Nehammer szövetségi kancellár, Karoline Edtstadler alkotmányügyi miniszter és Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter közösen tartott sajtótájékoztatót. A lap feleveníti, hogy már korábban kiszivárgott, hogy márciustól ellenőriznék a vakcinázási kötelezettséget. Korábbi hírek szerint a törvény a 14 éven felüliekre vonatkozott volna, azonban a törvényjavaslat szerint csak a 18 éven felüliek számára tennék kötelezővé az oltás beadatását.

A javaslat szerint

  • az ellenőrzések március 16-án kezdődnek, és aki nincs beoltva, büntetést kell fizetnie.
  • A védőoltás 18 éven felülieknek lesz kötelező. A kivételekről járványügyi szakorvosok, műszakilag megfelelően felszerelt ambulanciák vagy kórházak döntenek, de ilyenek a várandós nők, illetve azok, akik 180 napja felépültek, valamint az egészségügyi okokból nem beoltható személyek. A kivételeknél megállapított körülményeket az oltási rendszerben regisztrálják.
  • A maximális büntetés mértéke 600 euró rövidített eljárásban, de rendes eljárásban ez akár 3600 euró is lehet. Előbbi nagyjából 214 ezer, utóbbi csaknem 1,3 millió forint.
  • Két héttel a büntetésről szóló végzés kiadása után az érintettek utólagos oltással mentesülhetnek a pénzbüntetés alól.

Nehammer a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: nem az oltottak és oltatlanok harcáról és nem is diszkriminációról van szó.

Csak arról van szó, amit a tudósok mondanak, nevezetesen, hogy az oltás nyújtja a legjobb védelmet

– fogalmazott. 

Az egészségügyi miniszter arról beszélt, hogy bár az omikron-variáns vélhetően magasfokú immunizálást okoz, azonban a kötelező védőoltással szeretnének felkészülni a jövőbeli kihívásokra.

Szombaton Bécsben demonstráltak a védőoltás kötelezővé tétele ellen. A törvény februártól lép életbe, a javaslat elfogadásához egyszerű többség szükséges, amellyel a kormányzó Zöldek és az Osztrák Néppárt (ÖVP) rendelkeznek. A javaslatról csütörtökön szavaznak. 

Nyitókép: Lisi Niesner / Reuters

#Külföld#koronavírus#ausztria#védőoltás

Címlapról ajánljuk