Külföld

András herceg állítólag sírva fakadt, amikor a királynő közölte vele: megfosztják katonai címeitől

rtl.hurtl.hu

2022. január 16. 10:28

York hercege a bennfentes források szerint teljesen összetört anyja döntésétől.

Ahogyan arról az rtl.hu is beszámolt, a Buckingham-palota csütörtökön jelentette be, hogy András herceg, II. Erzsébet királynő harmadik gyermeke, visszaadta anyjának katonai címeit és uralkodói elismeréseinek egy részét. Mindez egy nappal azután történt, hogy elbukott a yorki herceg ügyvédeinek próbálkozása, hogy ejtsék az ellene szexuális zaklatás miatt indított polgári pert. A csütörtöki közlemény szerint András herceg a továbbiakban nem lát el semmilyen közfeladatot, és magánemberként védekezik a perben.

A brit Mirror című bulvárlap most arról számolt be, hogy András herceg teljesen összetört, egyenesen sírva fakadt, amikor anyja közölte vele, elveszi tiszteletbeli katonai címeit.

A lap forrásai szerint viszont nem mindenki viselte ennyire nehezen a döntést. Név nélkül nyilatkozó katonai vezetők megkönnyebbüléssel fogadták a hírt, mert 

„rohadtul kínosnak” tartották a herceg ügyeit.

Az egyik informátor arról számolt be, hogy II. Erzsébet fia abban bízott, talán kaphat némi haladékot, amíg tisztázza magát. Ez azonban nem történt meg, ráadásul azt is közölték vele, hogy többé semmilyen hivatalos minőségben nem használhatja az ő királyi felsége címet.

A herceg egyébként nagyon sok tiszteletbeli katonai tisztséget viselt, ezek elvesztése azonban a királyi család többi tagjának is kényelmetlenséget okoz.

Mindegyiket magas rangú királyi személyeknek kell betölteniük. Vagy Károly hercegnek, aki rendkívül elfoglalt, vagy Anna hercegnőnek, akinek már 19 katonai címe van. Így marad Eduárd vagy Vilmos herceg

– tette hozzá a Mirror forrása.

Egy valamiről viszont nem kellett még lemondania Andrásnak, maradhatott York hercege, bár voltak olyanok, akik azt szerették volna, ha ettől a címtől is megfosztják. Persze nehéz lett volna másnak adni, ugyanis a rangot hagyományosan az uralkodó második fia kapja, belőle pedig csak egy van. András egyébként egy katonai tisztséget is megtarthat, ő maradhat a Királyi Haditengerészet admirális-helyettese.

Nyitókép: András yorki herceg a belgiumi Brugge város német megszállás alóli felszabadulásának 75. évfordulóján tartott ünnepségen 2019. szeptember 7-én – Fotó: Julien Warnand / MTI / EPA

#Külföld#andrás herceg#szexuális zaklatás#ii. erzsébet királynő#egyesült királyság

Címlapról ajánljuk