Külföld

Elveszítette kiváltságait a szexuális erőszakkal vádolt András herceg, bíróság elé kell állnia

rtl.hurtl.hu

2022. január 13. 18:53

Magánemberként védekezik az ellen indított polgári perben.

András herceg visszaadta Erzsébet királynőnek katonai és uralkodói címeit – jelentette be csütörtökön a Buckingham-palota.

Az NBC News emlékeztet, hogy szerdán elbukott a yorki herceg ügyvédeinek arra vonatkozó próbálkozása, hogy ejtsék az ellene szexuális zaklatás miatt indított polgári pert. A csütörtöki közlemény szerint András herceg a továbbiakban nem lát el semmilyen közfeladatot, és magánemberként védekezik a perben.

A yorki herceg korábban a brit haditengerészetnél szolgált, és részt vett a Falkland-szigeteki háborúban is. A háború után is szolgálatban maradt, 1999-ben parancsnokká léptették elő, két évvel később visszavonult az aktív szolgálattól.

Az elmúlt években azzal került a nyilvánosságba, hogy kapcsolatban állt a kiskorúak ellen elkövetett szexuális bűncselekmények miatt elítélt Jeffrey Epsteinnel és partnerével, Ghislaine Maxwell-lel, akit múlt hónapban ítéltek el kerítés miatt. A herceget a most 38 éves Virginia Giuffre perelte be, aki azt állítja, hogy Epstein és Maxwell arra kényszerítette őt, hogy szexeljen a férfival. A történtek idején Giuffre 17 éves volt.

András herceg tagadta a vádat, ügyvédei pedig olyan indokokra hivatkozva próbálták megakadályozni a pert, hogy Giuffre Ausztráliában él, ezért nem perelhet az Egyesült Államokban, illetve hogy Epstein 500 ezer dolláros egyezséget kötött a nővel, hogy hallgasson a történtekről. Miután nem jártak sikerrel, Giuffre a bíróság előtt részletesen is beszélhet majd, András herceg mellett pedig akár a brit királyi család tagjait is beidézhetik.

Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

#Külföld#andrás herceg#egyesült királyság#jeffrey epstein#virginia giuffre#szexuális erőszak

Címlapról ajánljuk