Külföld

Amerikában is szökőárriadót rendeltek el, miután kitört egy vulkán a Csendes-óceánon

rtl.hurtl.hu

2022. január 15. 19:07

Még az Egyesült Államokban is felszólították a nyugati partvidékeken élőket, hogy hagyják el a kikötőket és strandokat.

Szökőárriadót rendeltek el a Csendes-óceán déli térségében, miután – mint korábban megírtuk – kitört szombaton egy tenger alatti vulkán Tonga közelében.

Az MTI híre szerint Tongán hamuesőről, elárasztott ingatlanokról, áramkimaradásokról, megszakadt távközlési összeköttetésekről számoltak be. Áldozatokról és károkról egyelőre nem tudni. A vulkán mintegy 65 kilométerre található a központi szigettől, Tongataputól.

Szökőárriadót rendeltek el Szamoán, a Fidzsi-szigeteken és Új-Zélandon, az Egyesült Államokban és Peruban is. Az amerikai figyelmeztetés a nyugati partvidékre és Hawaii-ra vonatkozik, utóbbin kisebb árvizeket észleltek, amelyek nem okoztak károkat. Kaliforniában, Oregonban, Washington és Alaszka államokban a hatóságok felszólították a lakosságot, hogy hagyják el a kikötőket és a strandokat.

Chile a Csendes-óceánban fekvő Juan Fernández-, Húsvét- és San Felix-szigetekre adott ki szökőárrriadót, a japán meteorológiai hivatal pedig egyes délnyugati szigeteknél számít háromméteres cunamira.

A BBC beszámolója szerint forgalmi dugók alakultak ki Tongán, amikor az emberek az alacsonyabban fekvő területekről próbáltak elmenekülni. A vulkántól több mint 800 kilométerrel arrébb levő Fidzsin pedig olyan volt a kitörés hangja, mint egy erős mennydörgésé.

Nyitókép: Műholdkép a vulkánkitörésről – Fotó: Reuters/CIRA/NOAA/Handout

#Külföld#vulkán#tonga#csendes-óceán#vulkánkitörés#szökőár#cunami

Címlapról ajánljuk