Külföld

Fülöp herceg halála után is buliztak Boris Johnson hivatalában

rtl.hurtl.hu

2022. január 14. 14:37

Pedig a nemzeti gyász idején olyan járványügyi korlátozások voltak érvényben, hogy még Erzsébet királynőnek is egyedül, az előírt távolságot betartva kellett végigülnie férje temetését.

Boris Johnson brit miniszterelnök hivatalának munkatársai két bulit is tartottak Fülöp herceg temetése előtti este – írta a Telegraph alapján a BBC. Ekkoriban olyan járványügyi korlátozások voltak érvényben, amelyek szerint szinte csak a családtagok találkozhattak egymással beltéren, és a szabadban is legfeljebb hatan lehettek együtt. 

Fülöp herceg halála miatt ráadásul kilencnapos nemzeti gyászt rendeltek el, ez pedig az összejövetelek idején is érvényben volt.

A miniszterelnök ezeken az eseményeken ugyan nem vett részt, de nemrég elismerte, hogy egy májusi kerti partin ott volt, így ő is megszegte a kormánya által elrendelt járványvédelmi szabályokat.

Boris Johnson a héten bocsánatot kért a parlament alsóházában, azonban párttársai arra szólították fel, hogy azonnal távozzon a Konzervatív Pártból. A kormányfő arra kérte a képviselőket, hogy várják meg az összejövetelekről szóló vizsgálat eredményét, ez már jövő héten nyilvános lehet. 

Azt mondta, vállalja a teljes felelősséget a történtekért, de azt nem tudni, hogy elmarasztaló vizsgálati jelentés esetén távozik-e hivatalából.

Az áprilisi bulik közül az egyik a távozó kommunikációs igazgató búcsúbulija volt, míg a másikat a miniszterelnök fotósai rendezték az épület alagsorában. A beszámolók szerint a résztvevők alkoholt is fogyasztottak, a parti pedig másnap hajnalig tartott.  

Erzsébet királynőnek másnap egyedül, az előírt távolságot betartva kellett végigülnie a temetést. Pénteken a kormányfői hivatal bocsánatot kért a királynőtől.

Nyitókép: Egy tüntető a londoni kormányfői rezidencia, a Downing Street 10. előtt január 12-én – Fotó: Andy Rain/MTI/EPA

#Külföld#boris johnson#egyesült királyság#brit királyi család#nemzeti gyász

Címlapról ajánljuk