Külföld

Boris Johnson kizárását követelik a brit Konzervatív Pártból a karanténbuli miatt

rtl.hurtl.hu

2022. január 13. 11:45

A kormányfő párttársai szerint túl kevés a bocsánatkérés a járványvédelmi szabályok megsértéséért.

Lemondásra szólították fel a brit Konzervatív Párt vezető politikusai Boris Johnson brit miniszterelnököt – közölte a BBC. A kormányfő ugyanis nemrég elismerte: megszegte a koronavírus miatt a saját kormánya által elrendelt járványvédelmi szabályokat, amikor részt vett egy bulin a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal kertjében.

Bár Boris Johnson bocsánatot kért a parlament alsóházában a 2020 májusában történtekért, Douglas Ross, a Konzervatív Párt skót vezetője, valamint William Wragg és Caroline Nokes képviselő is arra szólították fel, hogy azonnal távozzon a pártból.

„Ő a miniszterelnök. Az ő kormánya hozta ezeket a szabályokat, és őt kell felelősségre vonni tetteiért” – fogalmazott Douglas Ross.

Több konzervatív képviselő azonban megvédte Johnsont. Jacob Rees-Mogg, az alsóház vezetője szerint azok, akik a kormányfő lemondását követelik, „olyan emberek, akik mindig boldogtalanok”, Douglas Ross skót konzervatív vezetőt pedig „könnyűvérű figurának” nevezte.

A BBC emlékeztetett, hogy legalább 54 konzervatív képviselőnek kell kérelmet küldenie a Konzervatív Párt illetékes testületéhez ahhoz, hogy kezdeményezni lehessen Johnson kizárását.

A Boris Johnson részvételével 2020. május 20-án tartott, a meghívóban „távolságtartónak” nevezett összejövetelen mintegy 30-an vettek részt, akiket arra kértek, hogy hozzanak magukkal alkoholt.

Nyitókép: A brit parlament által közreadott kép Boris Johnson brit miniszterelnökről a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos alsóházi órájában a törvényhozás alsóházában, Londonban 2022. január 12-én. – Fotó: MTI / AP

#Külföld#boris johnson#nagy-britannia#lemondás

Címlapról ajánljuk