Külföld

Boris Johnson: Tudom, hogy dühösek rám, bocsánatot kérek

rtl.hurtl.hu

2022. január 12. 14:10

A brit miniszterelnök elnézést kért a Downing Street 10. kertjében tartott összejövetel miatt. 

Boris Johnson kormányfő a brit parlamentben mondott beszédében bocsánatot kért, miután egyre nagyobb a botrány egy tavalyi kormányzati összejövetel miatt, amit a lezárások ellenére tartottak meg a Downing Street-i hivatal kertjében. 

Mint mondta, tudja, hogy országszerte emberek milliói hoztak rendkívüli áldozatokat az elmúlt 18 hónapban, ismeri a gyötrelmeiket, amelyeken keresztül mentek – nem lehetett meggyászolni rokonokat és úgy élni az életet, vagy azt csinálni, amit szeretnének.

Tudom, milyen dühöt éreznek irántam és az általam vezetett kormánnyal szemben, amikor azt gondolják, hogy a Downing Streeten nem teljesen követik az általuk hozott szabályokat

– mondta Boris Johnson.

Hozzátette: nem látja előre a mostani vizsgálat következtetéseit, de eleget tanult ahhoz, hogy tudja, voltak dolgok, amelyeket nem tudnak megoldani, és ezért vállalnia kell a felelősséget.

Mint mondta, a Downing Street 10 (a brit kormány székhelye) egy nagy épület, amelyhez belső kert is tartozik, amelyet folyamatosan használtak a vírus miatt, hogy friss levegőn dolgozhassanak.

Amikor 2020. május 20-án, este hat után bement a kertbe, hogy köszönetet mondjon a munkatársainak, majd 25 perccel később visszament az irodájába dolgozni, azt hitte, hogy az egy munkaügyi esemény volt – magyarázta Boris Johnson.

Most már úgy érzi, utólag visszagondolva, hogy mindenkit vissza kellett volna küldenie az épületbe, és más módot kellett volna találnia arra, hogy megköszönje nekik a munkájukat.

Fel kellett volna ismernem, hogy az esemény, még ha technikailag meg is felel az ajánlásoknak, emberek milliói nem így látják
 

– fogalmazott a brit miniszterelnök. Olyan emberek, akik szenvedtek, akiknek megtiltották, hogy akár kint, akár bent találkozzanak szeretteikkel. Tőlük szívből jövő elnézést kérek – jelentette ki.

Beszéde végén csak annyit kért, hogy Sue Gray (az ügyben indult vizsgálóbizottság vezetője) fejezze be annak a napnak és több másiknak a vizsgálatát, hogy a teljes igazság kiderüljön.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, egy kiszivárgott email szerint Boris Johnson magántitkára több mint száz embert hívott meg egy partira a miniszterelnöki rezidencia kertjébe 2020 májusában, miközben szigorú járványügyi korlátozó intézkedések voltak érvényben. A The Guardian szerint legalább öt hasonló összejövetelt tarthattak.

Sziasztok! Egy elképesztően sűrű időszak után arra gondoltunk, hogy jó lenne a legtöbbet kihozni a jó időből, és tartani némi távolságtartó iszogatást a Downing Street 10 kertjében ma este. Gyertek este hattól, és hozzatok magatoknak inni

– írta Martin Reynolds a miniszterelnöki hivatal több mint száz dolgozójának kiküldött levélben 2020. május 20-án, épp aznap, amikor a kulturális miniszter sajtótájékoztatóján figyelmeztette a briteket arra, hogy egyszerre csak egy olyan emberrel találkozhatnak, akivel nem egy háztartásban élnek, vele is csak közterületen, legalább két méter távolságot tartva.

Korábban egy fotó is nyilvánosságra került, amelyen Boris Johnson borozgat és sajtot majszol felesége és pár kollégája társaságában, 2020. május 15-én, amikor az Egyesült Királyságban komoly covidszabályok voltak érvényben, amik nem tették volna ezt lehetővé. A fotót az után tette közzé a The Guardian, hogy a Downing Street múlt héten tagadta, hogy ezen a napon közösségi rendezvény lett volna a hátsó kertben és az épületben.

#Külföld#boris johnson#downing street#covid#korlátozások#bocsánat

Címlapról ajánljuk