Külföld

Boris Johnson titkára több mint száz embert hívott bulizni a legszigorúbb lezárások alatt

rtl.hurtl.hu

2022. január 11. 7:07

A kiszivárgott email elküldésének idején a britek egyszerre csak egy olyan emberrel találkozhattak, akivel nem egy háztartásban élnek.

Egy kiszivárgott email szerint Boris Johnson brit miniszterelnök magántitkára több mint száz embert hívott meg egy partira a miniszterelnöki rezidencia kertjébe 2020 májusában, miközben szigorú járványügyi korlátozó intézkedések voltak érvényben – írja a Guardian. Már legalább öt hasonló összejövetelre derült fény a lap szerint.

Sziasztok! Egy elképesztően sűrű időszak után arra gondoltunk, hogy jó lenne a legtöbbet kihozni a jó időből, és tartani némi távolságtartó iszogatást a Downing Street 10 kertjében ma este. Gyertek este hattól, és hozzatok magatoknak inni

– írta Martin Reynolds a miniszterelnöki hivatal több mint száz dolgozójának kiküldött levélben 2020. május 20-án, épp aznap, amikor a kulturális miniszter sajtótájékoztatóján figyelmeztette a briteket arra, hogy egyszerre csak egy olyan emberrel találkozhatnak, akivel nem egy háztartásban élnek, vele is csak közterületen, legalább két méter távolságot tartva.

Sajtóértesülések szerint végül harminc-negyven ember ment el a partira, amellyel szemben egyesek az ellenérzésüket is kifejezték. Az egyik dolgozó azt kérdezte: „Hm, miért is buzdít Martin tömeges gyülekezésre a kertben?”

A rendőrség az email kiszivárgása után közölte, hogy számos bejelentést kaptak a járványügyi szabályok megsértéséről a miniszterelnöki rezidencián 2020 májusában, és felvették a kapcsolatot a kormányfői kabinettel. A miniszterelnök hivatala nem cáfolta, hogy Boris Johnson és akkori élettársa, azóta felesége, Carrie Johnson is részt vett az eseményen.

Mint korábban kiderült, a szóban forgó összejövetel előtt öt nappal, 2020. május 15-én is éjszakába nyúló borozgatást tartottak a miniszterelnöki rezidencia kertjében. Akkor a kormányfő hivatala azt állította, hogy dolgoztak, mire a Guardian fényképet is közölt, amin látható, hogy a résztvevők, köztük Boris Johnson és párja boroznak és sajtot majszolgatnak.

Nyitókép: MTI/AP/The Times pool/Jack Hill

#Külföld#egyesült királyság#boris johnson#koronavírus#járványügyi korlátozások

Címlapról ajánljuk