Külföld

Kivégzőosztag vethet véget két halálraítélt életének Oklahomában

rtl.hurtl.hu

2022. január 11. 10:18

Azután ajánlották fel nekik ezt a lehetőséget, hogy a kivégzésük elhalasztását kérték, amíg nem születik döntés arról, hogy alkotmányos-e a méreginjekció használata.

Két halálraítélt bűnelkövető részére felajánlották Oklahoma államban, hogy méreginjekció helyett kivégzőosztag vethet véget életüknek – derül ki az AP hírügynökség beszámolójából.

Donald Grant és Gilbert Postelle ideiglenes intézkedést kért a bíróságtól annak érdekében, hogy ne hajtsák végre kivégzésüket addig, amíg nem születik döntés arról, hogy az államban alkalmazott méreginjekciós kivégzési mód megfelel-e az alkotmányos követelményeknek. Erről a kérdésről azonban csak február 28-án kezdődik tárgyalás, míg Grant kivégzése január 27-re, Postelle-é pedig február 17-re van kitűzve.

A Daily Mail emlékeztet, hogy 2014-ben Oklahomában egy halálraítélt 43 percig szenvedett a méreginjekció beadása után, a halál beálltáig. Tavaly egy másik rab az izmai megfeszítésével próbált ellenállni az injekció beadásának, majd hányt és rángatózott, mielőtt az életét vesztette.

Ugyanakkor a mostani, kivégzések elhalasztásról szóló eljárásban meghallgatott orvos szakértő azt mondta, hogy a méreginjekcióval szemben elenyészően kicsi annak az esélye, hogy a kivégzőosztag általi ítéletvégrehajtás nem sikerül. James Williams, aki több mint negyvenezer órányi tapasztalatot szerzett sürgősségi osztályon és részletesen tanulmányozta a lőfegyveres kivégzések tapasztalatait, közölte, hogy legalább négy nagy tűzerejű fegyverből a szívtájékra leadott lövés olyan gyors hatású, hogy az elítélt fájdalmat sem érez.

Az egyik ügyvéd a fegyveres kivégzésről kijelentette: „Bár borzalmas látvány lehet, mindannyian egyetértünk abban, hogy gyorsabb”. A bíró egyelőre nem döntött az elítéltek beadványáról.

Postelle-t azért ítélték el, mert 2005-ben testvérével és apjával rátámadtak egy férfira, akit az apa felelősnek tartott egy évvel azelőtti motorbalesetéért. Az áldozatot és a vele egy lakókocsiban tartózkodó három másik személyt 59 lövéssel ölték meg. Donald Grant 2001-ben egy rablás során két embert ölt meg egy szállodában. Azt mondta, pénzre volt szüksége, hogy óvadék ellenében kihozhassa a börtönből barátnőjét, és nem akarta a szemtanúkat életben hagyni.

Nyitókép: Kivégzőhelyiség egy nevadai börtönben – Fotó: MTI/AP

#Külföld#halálos ítélet#méreginjekció#amerikai egyesült államok#kivégzőosztag#oklahoma

Címlapról ajánljuk