Külföld

19 halott, köztük kilenc gyerek, egy New York-i lakóháztűzben

rtl.hurtl.hu

2022. január 10. 5:54

A 18 emeletes ház összes emeletén találtak áldozatokat. 

Legalább 19 ember meghalt és 63-an megsérültek, miután tűz ütött ki egy 18 emeletes társasházban New York-ban – jelentette a helyi sajtó. Az áldozatok között kilenc gyerek is van. A város tűzoltókapitányának elmondása szerint harminc éve nem volt ilyen sok halálos áldozattal járó tűz New Yorkban.

A lángok helyi idő szerint vasárnap délelőtt 11 órakor csaptak fel az egyik első emeleti lakásban. A tűzoltóság közlése szerint egy hibás elektromos fűtőtest okozta a tüzet, ami miatt előbb a hálószoba, majd az egész lakás kiégett. A lángok két emeleten pusztítottak, de a füst a nyitott bejárati ajtón keresztül az egész épületben elterjedt, és olyan sűrű volt, hogy a fentebb lakó emberek nem tudtak kimenekülni.

Tanisha Ashe/via REUTERS

A tűzhöz nagyjából kétszáz tűzoltót vezényeltek ki, akik még akkor is mentették az embereket, amikor palackjaikból már kifogyott az oxigén. A tűzoltóságok közlése szerint minden egyes emeleten találtak áldozatokat, akik füstmérgezést szenvedtek.

A helyi sajtóban megjelent beszámolók szerint a tűzben 19 ember, köztük kilenc gyerek halt meg, 63-an sérültek meg, és 32 embert életveszélyes állapotban szállítottak kórházba. New York kormányzója egy sajtótájékoztatón elmondta, volt olyan család, ahol egyedül az anyuka maradt életben.

A mentésben részt vett egyik tűzoltó. Fotó: REUTERS/Lloyd Mitchell

A CNN közlése szerint az épületet ötven évvel ezelőtt építették, és az önkormányzatnál nem jegyeztek fel komolyabb hiányosságokat. Kisebb gondok voltak csak, amiket a tulajdonosok kijavítottak. A házban főleg muszlim bevándorlók laknak, nagyrészük Gambiából. Eric Adams polgármester közölte, hogy a kormányzati segítséget kérő emberek nevét nem fogják átadni a bevándorlásügyi hatóságokat.

 

#Külföld#Baleset-bűnügy#tűz#lakástűz#new york#tűzoltóság

Címlapról ajánljuk