Külföld

Deutsch Tamás: Még az európai baloldalnál is erősebb jobboldali politikai szereplő jelenik meg az EP-ben

rtl.hurtl.hu

2022. január 9. 13:11

A fideszes politikus szerint felszabadító döntés volt, hogy kiléptek az Európai Néppártból. 

Minden adott volt ahhoz, hogy a Fidesz és az Európai Néppárt (EPP) útjai elváljanak egymástól, 2018-ban ugyanis a pártcsalád jelentős része támogatta a Sargentini-jelentést – mondta Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője a Spirit FM Harcosok klubja című műsorában.

Szerinte legkésőbb a 2024-es EP-választások után egy nagy, erős jobboldali szereplő jelenik meg az Európai Parlamentben. 

Tavaly márciusban a Fidesz kilépett a pártcsaládból nem sokkal azután, hogy az Európai Néppárt frakciója megszavazta azt az alapszabály-módosítást, amely szerint nemcsak tagokat, hanem egész delegációkat lehet kizárni és felfüggeszteni a néppárti képviselőcsoportból.

Deutsch Tamás felszabadító döntésnek nevezte a kilépést, szerinte ugyanis a mai Európai Néppárt már nyomaiban sem hasonlít arra a szövetségre, amit Helmuth Kohl és Wilfried Martens képviselt. Úgy vélte, nagyítóval is alig lehet megkülönböztetni a mai Néppárt által képviselt nézeteket az európai szocialisták, liberálisok vagy a zöldek elképzelésétől. Szerinte radikális balra tolódás zajlott a Néppártban, miközben a Fidesz maradt ott, ahol volt, egy kereszténydemokrata, konzervatív, nemzeti elkötelezettségű párt.

A Sargentini-jelentés megszavazásáról azt mondta:

Az Európai Néppárt cserbenhagyta, hátba támadta az egyik legerősebb, legsikeresebb tagpártját.

Szerinte már akkor kiléphettek volna a pártcsaládból, de „egy bölcsebb” álláspont győzött a Fideszen belül, miszerint az utolsó utáni pillanatig mindent megpróbálnak megtenni annak érdekében, hogy „az Európai Néppárt járműve az egyre gyorsabb ütemben a politikai szakadék felé tartó irányból rántsa el jobbra a kormányt”. 

A New York Times hétfőn hosszú elemzésben írt Orbán Viktor és az Európai Unió viszonyáról. A cikk szerint 2018 májusában, nem sokkal a Fidesz újabb kétharmados győzelme után Orbán Viktor Brüsszelben asztalhoz ült Joseph Daullal, az Európai Néppárt akkori elnökével és későbbi utódjával, Manfred Weberrel. A találkozón a New York Times forrásai szerint Orbán Viktor a győzelem mámorában megfenyegette a néppárti vezetőket, mégpedig azzal, hogy „ha megpróbáltok kirúgni, tönkreteszlek titeket”.

A cikk Deutsch Tamás szerint badarság. 

Úgy látja, 2010-ben elindult egy frontális támadás az európai baloldal, az európai liberálisok részéről, majd egyre inkább óvatosan, kismértékben, majd érezhető mértékben, az évek során az Európai Néppárt is beállt a Magyarországot, a kormányt, és Orbán Viktort támadó európai erők sorába.

Nyitókép: Mohai Balázs/MTI

#Külföld#deutsch tamás#spirit fm#interjú#európai parlament#jobboldal#európai néppárt#európai unió

Címlapról ajánljuk