Belföld

Ha megpróbáltok kirakni, tönkreteszlek titeket – fenyegette a New York Times szerint Orbán a Néppártot

rtl.hurtl.hu

2022. január 3. 15:46

A New York Times cikke szerint az Európai Unióban egyre többen látják úgy, hogy fel kell lépni a magyar kormányfő politikája ellen. 

Hosszú ideig tartó tétlenkedés után egyre több uniós vezető elkötelezett azzal kapcsolatban, hogy fellépjen Orbán Viktor politikája ellen – írta a New York Times

A cikk szerint a magyar kormányfő az uniós vezetők asszisztálása mellett tudta kiépíteni illiberális államát, amikor pedig megkérdőjelezhető döntéseket hozott, akkor a többi állam- és kormányfő inkább félrenézett.

A New York Times szerint paradox módon ez a tízéves folyamat lehet az egyik uniós mechanizmus katalizátora, az Európai Bíróság ugyanis az év elején dönt arról: 

joga van-e az Európai Uniónak arra, hogy az alapértékek betartásához kösse a támogatások kifizetést?

A lap – több mint egy tucat uniós vezetővel készített interjú után – arra is rámutatott, hogy Orbán Viktor igen hatásosan használta ki azokat jellemzőket, amelyek miatt az Európai Unió éveken keresztül képtelen volt fellépni a „populista és nacionalista politika” ellen.

„Senki sem akart Orbán Viktorral szembeszállni, különösen nem az Európai Tanácsban” – mondta a New York Timesnak Luuk van Middelaar, aki Herman Van Rompuy, a testület korábbi vezetőjének tanácsadója volt. Szerinte az Európai Tanácsban ülő állam- és kormányfők tisztelik egymást, amiért hazájukban megnyerték a választást, ezért nem foglalkoztak a kényes témákkal.

Rui Tavares, volt EP-képviselő, akinek a nevéhez egy Magyarországról szóló jelentés is fűződik, egyenesen úgy fogalmazott: szerinte az Európai Tanács működése tekinthető a legnagyobb kudarcnak. Példaként azt az esetet említette, amikor Magyarországon új alkotmányt fogadtak el, de a benne lévő aggályos részeket hiába akarta Didier Reynders, Belgium akkori külügyminisztere és európai ügyekért felelős minisztere napirendre tűzni, mindig leszavazták.

Most viszont annyiban változott a helyzet, hogy már állandó vitatéma a renitens államok rendszabályozása – írta a lap.

A cikk szerint az Európai Parlamentben többen is felismerték, hogy Orbán Viktor „lábbal tiporja a demokratikus normákat”, de nem tudtak mit tenni, elsősorban az Európai Néppárt képviselői miatt. 

A magyar kormányfőt védte például Angela Merkel volt német kancellár is, Németországnak ugyanis jelentős befektetései vannak Magyarországon.

A lap szerint mindig arra hivatkozott, hogy tudja, nehéz Magyarországgal, de fontos, hogy a Fidesz a pártcsaládon belül maradjon.

A New York Times szerint egyébként Orbán Viktor pozícióját erősítette a 2015-ös migránsválság, akkor ugyanis más országok is beálltak mögé.

Nyílt üzenet

Három évvel később azonban a magyar kormányfő az Európai Néppárt vezetőivel, Joseph Daul pártelnökkel és Manfred Weber frakcióvezetővel találkozott, a téma pedig a Fidesz kizárása volt a pártcsaládból. A francia és a német politikus figyelmeztette Orbánt, hogy ha folytatja politikáját, akkor pártjának távoznia kell. Ekkor – egy hónappal a magyar választási győzelem után – Orbán Viktor elég erősnek érezte magát és a lap szerint azt mondta:

Ha megpróbáltok kirúgni, tönkreteszlek titeket

Manfred Weber egyébként utólag úgy nyilatkozott a Fidesz kiválásáról, hogy egyrészt megkönnyebbülés, másrészt kudarc is, hiszen nem sikerült a jobbközép pártokat egyben tartani.

Nyitókép: Koszticsák Szilárd/MTI

 

#Belföld#orbán viktor#manfred weber#joseph daul#európai néppárt#kizárás

Címlapról ajánljuk