Külföld

Financial Times: Orbán gyengébb, mint amilyennek látszik

rtl.hurtl.hu

2022. január 4. 9:30

A lap szerint elképzelhető, hogy idén három illiberális vezető is távozik a hatalomból. 

Három, választásra készülő „erős emberről”, Orbán Viktor magyar miniszterelnökről, Jair Bolsonaro brazil és Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnökről ír vezércikkében a Financial Times. A lap szerint – amelynek írását a Népszava szemlézte elsőként – mindhárom politikus gyengébb lehet annál, mint amilyennek látszik, és elképzelhető, hogy idén mindannyian távoznak a hatalomból.

A cikkben idézik a Freedom House kutatását, amely szerint a világban 15 éve szorul vissza a jogállamiság, ám most nem kizárt, hogy több helyen is megfordul a trend. A gazdasági lap szerint Orbán Viktor számára az Európai Unióval kapcsolatos küzdelem jelentheti a legnagyobb gondot, esetében pedig az a kérdés is felvetődik: 

ha kikap, akkor vajon elfogadja-e majd az eredményt, vagy megpróbál szembeszállni vele, ahogyan azt Donald Trump volt amerikai elnök is tette.

A Financial Times szerint a Fülöp-szigeteken sokkal egyszerűbb a képlet, mert az elnök, Rodrigo Duterte nem tudta véghez vinni az alkotmány módosítását, így mandátuma lejártával távoznia kell. Az aggasztó viszont, hogy kihívója a korábbi diktátor, Ferdinand Marcos fia, aki ráadásul párban indul a mostani államfő lányával.

Az FT szerint Jair Bolsonaro, a „trópusok Trumpja” szintén vesztésre áll, így neki az is belefér, hogy katonai puccsot robbantson ki, habár a demokratikus intézmények elég erősnek látszanak ahhoz, hogy ellenálljanak egy ilyen próbálkozásnak. 

Nyitókép: Orbán Viktor és Jair Bolsonaro – Fotó: Szecsődi Balázs/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

#Külföld#orbán viktor#jair bolsonaro#rodrigo duterte#illiberális állam#financial times

Címlapról ajánljuk