Külföld

Kötelező lett a védőoltás Olaszországban

rtl.hurtl.hu

2022. január 6. 16:48

Egyelőre csak az 50 év felettieknek. 

Az olasz kormány azonnali hatállyal kötelezővé tette a koronavírus elleni védőoltást minden 50 év felettinek – írta meg az MTI, a szerda este közzétett rendelet alapján.

Korábban az ANSA hírügynökség alapján az rtl.hu is megírta, hogy a kormány a vakcina beadatására kötelezné az idősebbeket. A most kiadott rendelet értelmében, az érintetteknek június 15-ig kell beoltatniuk magukat, de érdemes hamarabb lépniük.

A jogszabály értelmében ugyanis az 50 évnél idősebbeknek február 15-től nem lesz elegendő a teszt a jelenléti munkavégzéshez, csak oltással mehetnek majd dolgozni. Egyelőre nem világos, hogy milyen szankciókra kell számítania annak, aki nem tesz eleget az előírásnak. A korábbi szabályok értelmében az oltatlan és teszteletlen munkavállalókat fizetés nélküli szabadságra lehetett küldeni.

Ezeknek az intézkedéseknek a célja, hogy kórházaink jól tudjanak működni, nyitva maradhassanak az iskolák és folytatódhassanak az üzleti tevékenységek

– fogalmazott az olasz kormányszóvivő.

A szélsőjobboldali Liga élesen bírálta az új szabályozást, mondván a kórházban lévők döntő többsége jóval 60 év fölötti.

Olaszországot a többi európai országhoz képest később érte el a koronavírus omikron variánsa, de az esetszámok az elmúlt hetekben folyamatosan emelkednek. Szerdán csaknem 190 ezer új fertőzöttet diagnosztizáltak, amire korábban nem volt példa.

Nyitókép: Koronavírus elleni oltást adnak be egy férfinak a római San Giovanni Addolorata kórházban 2021. november 28-án – Fotó: Angelo Carconi / MTI / EPA-ANSA

#Külföld#koronavírus#védőoltás#kötelező#olaszország

Címlapról ajánljuk