Külföld

Nem foglalkoznak Strasbourgban a meleg esküvői torta elkészítését visszautasító keresztény sütödével

rtl.hurtl.hu

2022. január 6. 14:27

A pert indító aktivista nem merített ki minden jogi lehetőséget hazájában.

Eljárásjogi ok miatt elutasította az Emberi Jogok Európai Bírósága azt a keresetet, amit azért nyújtott be egy belfasti férfi, mert egy keresztény sütöde nem volt hajlandó elkészíteni a rendelésére egy „meleg esküvői tortát”. A strasbourgi testület szerint a kérelmező, Gareth Lee nem merített ki minden jogi lehetőséget a hazájában. Erről az EurActiv számolt be.

Lee még 2014-ben rendelt tortát egy LMBTQ szervezet rendezvényére, amit azután tartottak meg, hogy az északír törvényhozás harmadszor is elutasította az azonos neműek házasságának engedélyezését. A tortán a Szezám utca két szereplője, Bert és Ernie szerepelt volna együtt a „Támogasd a melegházasságot” felirattal. Az Asher Baking Company, ami az Ótestamentum egyik alakjától kölcsönözte nevét, felvette a rendelést, de nem készítette el a tortát, és visszafizette a pénzt Lee-nek.

A férfi ezután ahhoz az északír bizottsághoz fordult, ami a diszkriminációellenes törvények betartását felügyeli. Az eljárásban először azt állapították meg, hogy a sütöde megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, majd ezt a másodfokon eljáró bíróság is megerősítette, de az Egyesült Királyság legfelsőbb bírósága úgy ítélte meg, hogy a sütöde nem azért utasította vissza a rendelést, mert Lee meleg, hanem azért, mert nem akartak egy olyan üzenetet hangoztatni, amivel alapvetően nem értenek egyet.

Lee 2019-ben az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, mert szerinte a legfelsőbb bíróság döntése nincs összhangban az Emberi Jogok Európai Egyezményével. A strasbourgi testület arra hivatkozva utasította el a férfi panaszát, hogy a hazai bíróságok előtt Lee nem hivatkozott az egyezményben foglalt jogaira, így azok nem is vizsgálhatták ezt a szempontot.

Lee csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy egy technikai ok miatt nem vizsgálják ki az ügyét, ügyvédje pedig közölte, hogy fontolgatják egy új eljárás indítását. A sütödét a Christian Institute nevű keresztény szervezet segítette a jogi eljárásban, amelynek igazgatóhelyettese azt mondta:

Meglep, hogy bárki meg akar változtatni egy olyan ítéletet, ami a meleg vállalkozókat is védi attól, hogy olyan nézeteket kelljen terjeszteniük, amikkel nem értenek egyet.

 

#Külföld#emberi jogok európai bírósága#egyesült királyság#észak-írország#melegházasság#lmbtq

Címlapról ajánljuk