Külföld

A törvényhozásba készülnek a Capitolium ostromába torkollt tüntetés résztvevői

rtl.hurtl.hu

2022. január 6. 15:50

Visszautasítják, hogy zavargónak és árulónak nevezzék őket.

Egyéves évfordulója van annak, hogy 2021. január 6-án Donald Trump volt elnök támogatói megrohamozták az amerikai kongresszus épületét, hogy megakadályozzák az elnökválasztás eredményének hivatalos elfogadását. A Politico cikke szerint legalább ötvenheten indulnak idén valamilyen – szövetségi, állami vagy helyi – választáson azok közül, akik résztvevői voltak az eseményeknek.

Csak tavaly tizenegy capitoliumi ostromlót választottak meg különböző pozíciókba az állami törvényhozástól kezdve a városi tanácsokon át az iskolaszékekig. Hogy idén hányan mérettetik meg magukat közülük, azt még nehéz pontosan megbecsülni, mert sok államban hónapok múlva jár le a jelöltállítás határideje. Az viszont biztos, hogy legalább öten készülnek kormányzóválasztáson részt venni, köztük Doug Mastriano pennsylvaniai képviselő, aki az egyik fő hangadója volt a 2020-as elnökválasztás eredményét megkérdőjelezők mozgalmának.

Kevesen bánták meg, hogy részt vettek a zavargásba torkollt eseményekben. Ryan Kelley, aki a michigani kormányzói tisztségre pályázik, azt mondta, megpróbálják szörnyetegnek beállítani, aki előre tudta, hogy ez fog történni, ő viszont nem tett semmi törvénysértőt. Kelley korábban Michiganben is szervezett tüntetéseket az elnökválasztás eredménye miatt tiltakozva, és alapítója az Amerikai Patrióta Tanácsnak, ami a járványügyi korlátozások miatt szervezett tüntetést a michigani törvényhozás épülete elé 2020 áprilisában. Az a megmozdulás országos figyelmet váltott ki, amikor felfegyverzett tiltakozók próbáltak az ülésterembe hatolni.

A Demokratikus Törvényhozási Kampánybizottság nevű szervezet elnöke, Jessica Post viszont azt mondta, a január 6-i történésekben nem békés tüntetők vettek részt, hanem egy dühös tömeg, amelynek a tagjai azt kiabálták, hogy öljék meg az alelnököt, Mike Pence-t és Alexandria Ocasio-Cortez baloldali kongresszusi képviselőt, rendőrökkel csaptak össze, és senki nem tett semmit, hogy megállítsa ezt. A szervezet a honlapján közzétette azoknak a tüntetőknek a névsorát, akik valamilyen közhivatalt birtokolnak.

Teddy Daniels, aki az egyik pennsylvaniai választókerületben indul, azt mondta, nem érzi fairnek, hogy zavargóknak bélyegzik őket. 

Hadd mondjam el, hogy négy lövést kaptam Afganisztánban, az amerikai zászlóval az egyenruhámon. Az, hogy visszajöttem és azért, mert ott voltam Washingtonban január 6-án, a mainstream média az országom elárulójának nevez, olaj a tűzre 

– mondta.

Nyitókép: Trump támogatói a Capitolium ostroma alatt elhunyt Ashli Babbitt emlékhelyénél tisztelegnek 2021. január 7-én – Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds

#Külföld#capitolium ostroma#amerikai egyesült államok

Címlapról ajánljuk