Külföld

Ismét tesztelte az állami médiában szuperfegyverként bemutatott rakétáját Oroszország

rtl.hurtl.hu

2021. december 31. 13:53

Független szakértők szerint nem legyőzhetetlen a rakéta, de nem egyszerű hatástalanítani.

Összesen tizenkét Cirkon típusú hiperszonikus rakétát lőtt ki Oroszország a múlt héten, tízet egy fregattról, kettőt pedig egy tengeralattjáróról – közölte pénteken az Interfax hírügynökség. 

A Reuters tudósítása szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy a rakéták az ország „páratlan” fegyverrendszerének új generációjához tartoznak, a kísérletek pedig „nagy események” Oroszország életében. 

A Cirkon rakéta első hivatalos indítását 2020 októberében hajtották végre. A mintegy 1000 kilométeres maximális hatótávolságú Cirkon rakétákat az orosz flotta hadihajóira és tengeralattjáróira telepítik.

A hangsebesség huszonhétszeresének megfelelő, mintegy 33 ezer kilométer/óra elérésére képes, irány- és magasságváltoztatásra alkalmas

Avangard hiperszonikus rakéták új nemzedékét 2019 decemberében állították hadrendbe az orosz hadseregben.

Az orosz állami médiában rendre szuperfegyverként mutatják be az új típusú rakétát, Vlagyimir Puyin pedig korábban azt mondta róla, hogy 

a világ bármely pontját képesek eltalálni vele, és arra is alkalmas, hogy kikerülje az amerikaiak rakétapajzsát. 

A független szakértők viszont másként látják, a hvg.hu korábbi cikke szerint Vagyim Lukasevics, a Szuhoj fejlesztőiroda volt konstruktőre azt mondta, hogy a Cirkon csak egy hiperszonikus sebességű szárnyas rakéta. 

Nincs benne semmilyen elvi újdonság. A hiperhangsebesség terén az elvi újdonság a hiperhang-sebességű hajtómű. Ilyen nincs benne. Hagyományos rakétahajtóművei vannak” 

– mondta.

Azt ugyanakkor a nyugati szakértők is elismerik a Reuters cikke szerint, hogy a rakéta gyorsasága és manőverezhetősége megnehezíti a hatástalanítást.

Nyitókép: Alekszej Nyikolszkij / MTI /AP / Kreml / Pool

#Külföld#vlagyimir putyin#oroszország#rakéta#rakétakísérlet#tengeralattjáró

Címlapról ajánljuk