Külföld

Tűzveszélyes macskák: több mint száz házat gyújtottak fel cicák Dél-Koreában

rtl.hurtl.hu

2021. december 31. 5:51

A tüzekben négy ember sérült meg. 

A szöuli tűzvédelmi hatóságok arra figyelmeztették az emberek, hogy figyeljenek oda macskáikra, mert a házi a kedvencek rendszeresen okoznak háztüzeket Dél-Koreában – jelentette a CNN.

A hatóságok adatai szerint 2019 januárja és 2021 november között legalább 107 házban okoztak tüzeket a cicák, és azokban négy ember sérült meg. A tűzesetek több mint fele akkor történt, amikor a gazdik nem voltak otthon.

A tűzesetek jellemzően úgy történnek, hogy a macskák ráugranak az elektromos tűzhelyekre, és az érintőgombokkal beindítják azokat, az eszközök pedig egy idő után túlmelegednek és kigyulladnak. A tűzvédelmi hatóság felszólította a macskatulajdonosokat, hogy lezárható elektromos tűzhelyeket használjanak, és ne tegyenek a főzőlapok közelébe gyúlékony anyagokat, mint például papírtörlőket.

A szöuli hatóság azután adta ki a figyelmeztetést, hogy a fővárosban emelkedni kezdett a háziállatok okozta háztüzek száma. Míg 2016-ban még csak nyolc ilyen esetet rögzítettek, 2019-ben mindössze kilenc hónap alatt 31-et. A tüzekért jellemzően macskák voltak a felelősek.

Nyitókép: Egy Maine Coon macska egy moszkvai nemzetközi macskakiállításon 2020. március 8-án. Fotó: MTI / EPA / Makszim Sipenkov

#Külföld#Baleset-bűnügy#dél-korea#macska#tűz#háztűz#tűzvédelem#tűzhely

Címlapról ajánljuk