Külföld

Rekordmennyiségű új fertőzött Olaszországban – lazítanak a karanténszabályokon

rtl.hurtl.hu

2021. december 30. 5:20

Még soha nem mutatták ki annyi embernél a koronavírust, mint az elmúlt 24 órában. 

Legutóbb 98 ezer új koronavírusfertőzöttet azonosítottak Olaszországban, ilyen sok beteget a járvány kezdete óta egyszer sem találtak. A legtöbb esetet Lombardiában regisztrálták, ahol már annyian betegek, vagy vannak karanténban, hogy akadozik a vonatközlekedés. A kormány emiatt szerdán késő este a karanténszabályok lazításáról döntött – számolt be róla az MTI.

Azoknak, akik két oltást kaptak, de a második óta több mint 120 nap telt el, hét helyett öt napig kell karanténban lenniük, ha fertőzött emberrel találkoztak. Az időszak végén negatív tesztet kell felmutatniuk. Akik a második dózist kevesebb, mint 120 napja, illetve a harmadik oltást négy hónapon belül kapták meg, nem kell karanténba vonulniuk, ha fertőzöttel találkoznak, de öt elteltével teszteltetniük kell magukat.

A karanténszabályok lazítására azért volt szükség, mert az omikron variáns terjedése miatt, a fertőzöttekkel kapcsolatba kerültek közül már most több mint 2,5 millióan vannak karanténban, és becslések szerint számuk az újév első hetében elérheti a tízmilliót.

Az oltatlanok esetében viszont további szigorításokról döntöttek. Január 10-étől kizárólag oltottsági igazolással lehet tömegközlekedési eszközre szállni, tehát az oltást eddig kiváltó tesztelés lehetősége megszűnik. Ugyanígy oltottság kell a vendéglátóhelyek külső terein való fogyasztáshoz, a sífelvonók használatához, az uszodák és edzőtermek látogatásához, a szabadtéri csoportsportoláshoz, valamint a kulturális intézményekbe való belépéshez, írja az MTI.

Nyitókép: Védőmaszkot viselő emberek beszélgetnek Róma központjában 2021. december 27-én – Fotó: Cecillia Fabiano MTI / AP / LaPresse

#Külföld#koronavírus#olaszország#karantén#omikron variáns

Címlapról ajánljuk