Külföld

Bűnösnek találták Ghislaine Maxwellt, Jeffrey Epstein kerítőjét

rtl.hurtl.hu

2021. december 30. 5:56

Jeffrey Epstein egykori barátnője, bizalmasa élete végéig börtönben maradhat.

A hat ellene felhozott vádpontból ötben bűnösnek találta a 12 fős New York-i esküdtszék Ghislaine Maxwellt, Jeffrey Epstein egykori barátnőjét, írta meg a BBC. Ghislaine Maxwellnek egyebek közt fiatal lányok felhajtása, emberkereskedelem és a legsúlyosabb ellene felhozott vádpont, kiskorút érintő szexkereskedelem miatt kell börtönbe volnulnia, azonban büntetése mértékéről a bíróság még nem döntött. A 60 éves nő nem mutatta érzelmek jeleit az ítélet felolvasásakor, mindössze egy pohár vizett töltött magának, amibe beleivott.

Az egyhónapja tartó tárgyaláson négy nő állította, hogy Jeffrey Epstein egykori amerikai pénzember szexuálisan bántalmazta őket 2004 és 2014 között. Ghislaine Maxwellt körülbelül egy évvel azután vették őrizetbe, hogy a milliárdos 2019-ben a börtönben öngyilkos lett.  Az áldozatok vallomásai szerint a nő fiatal lányokat hálózott be, kerítőként vett részt a Jeffrey Epsteinhez köthető bűncselekményekben.

Maxwellt egyetlen vádpontban nem találták bűnösnek, egy bizonyos kiskorú személy utazásra bírásában, hogy aztán később vele illegális szexuális tevékenységet folytassanak.

Az ítélet szerint viszont bűnös egyebek közt kiskorúak szexuális kereskedelmében, amiért akár 40 év börtönt is kaphat, illetve több más, kiskorúakhoz kapcsolódó szexuális indíttatású bűncselekményben, illetve az ezekre vonatkozó összeesküvésben, amelyekért összesen akár további 25 évet is kaphat. 

Annie Farmer, az egyik Maxwell ellen valló nő, azt mondta: 

Megkönnyebbültem és hálás vagyok, hogy az esküdtszék felismerte ragadozó viselkedési mintáját.

Hozzátette: reméli, hogy az ítélet megnyugvást hoz mindazoknak, akiknek szükségük van rá, és bizonyítja, hogy senki sem áll a törvények felett.

Ghislaine Maxwell, a TerraMar Project elnevezésű környezetvédelmi jótékonysági egyesület alapítójaként sajtótájékoztatón vesz részt az ENSZ New York-i székházában 2013. június 25-én. – Fotó:  Rick Bajornas / UN Photo / MTI

Damian Williams ügyész üdvözölte az ítéletet, elismerését fejezte ki az áldozatok bátorságáért. Az ítélet után Maxwell védői közölték, hogy

fellebbeznek, mivel töretlenül hisznek védencük ártatlanságában. 

Augusztusban egy manhattani bíróságon perelte be András yorki herceget Virginia Giuffre. A kereset szerint a nőt 16 éves korában szervezték be Epstein „szexhálózatába”. András herceg, II. Erzsébet fia, aki a milliárdos Epstein barátja volt, a beadvány szerint legalább három alkalommal kényszerítette szexre az akkor még csak 17 éves Giuffre-t. A herceg védői szerint a nő nem perelhetne amerikai bíróságon, mivel tartósan Ausztráliában él. Tehát formai indokkal mentenék ki András herceget a perből. 

Nyitókép: Eliabeth Williams / AP / MTI

 

 

#Külföld#ghislaine maxwell#jeffrey epstein#bűnügy

Címlapról ajánljuk