Külföld

Kötelezték a Netflixet az orosz állami propaganda közvetítésére

rtl.hurtl.hu

2021. december 29. 15:44

Fel kell kínálniuk az orosz előfizetőknek az állami televíziók tartalmait.

Oroszországban kötelezővé tette az állami médiafelügyelet a Netflix számára, hogy orosz ügyfeleinek tegye elérhetővé az orosz állami televíziós csatornákat is – számolt be a hírről a Moscow Times. Az amerikai streamingszolgáltató így 2022 márciusától köteles lesz az állami tulajdonban lévő Channel One, a szórakoztató jellegű NTV és az orosz ortodox egyház saját csatornája, a Spas, azaz a Megváltott adásait felkínálni a felhasználóinak Oroszországon belül.

Ezek az állami csatornák jellemzően az orosz állami propaganda híreit közvetítik, az ellenzéki hangvételű hírtartalmak és nyilatkozók szinte teljesen ki vannak tiltva ezekből a televíziókból.

Ráadásul ha a Netflix meg akar felelni maradéktalanul az orosz törvényeknek, nem szabad „szélsőséges” tartalmakat elérhetővé tennie. Ezt a korlátozást jellemzően az orosz ellenzéki tartalmakra használták eddig.

Oroszország az elmúlt hónapokban szigorította a külföldi internetes óriáscégek oroszországi működésére vonatkozó korlátozásokat. Például a Google és az Apple is kénytelen volt eltávolítani a bebörtönzött orosz ellenzéki vezetővel, Alekszej Navalnijjal és társaival kapcsolatos tartalmakat az idén szeptemberi oroszországi parlamenti választások előtt. Az orosz hatóságok ugyanis a technológiai cégek orosz alkalmazottai elleni büntetőeljárással fenyegetőztek.

Múlt héten egy orosz bíróság rekordösszegű, összesen 125 millió dolláros bírsággal sújtotta a Google és a Facebook anyacégét, azzal vádolva őket, hogy többször elmulasztották törölni az orosz cenzorok által illegálisnak minősített tartalmakat.

Nyitókép: Pixabay

#Külföld#netflix#oroszország#propaganda#televízió

Címlapról ajánljuk