Külföld

Kínában csaknem két éve nem terjedt ennyire a koronavírus

rtl.hurtl.hu

2021. december 27. 7:12

A legtöbb esetet a 13 milliós Hszian városában találták, ahol már öt napja élnek bezárva az emberek. 

21 hónapja nem növekedett egy nap alatt a koronavírussal megfertőződött emberek száma Kínában, mint a hétvégén – írta a Guardian. Hétfőn 162 új helyi fertőzöttet azonosítottak, tíz kivételével mindegyikek Sanhszi tartományban, aminek fővárosában, a 13 milliós lakosú Hszianban már öt napja tartanak a szigorú lezárások.

A városban december 9-én találták az első fertőzöttet, majd két héttel később kijárási tilalmat rendeltek el: az iskolákat bezárták, az embereket kötelezték az otthonmaradásra, és tömeges tesztelésbe kezdtek. Hétfőn már több mint 41 ezer embert zártak szállodai karanténba, és további 17 ezer embert vizsgálnak, mert kapcsolatba kerültek covidos betegekkel.

A városban 283 lezárt területet alakítottak ki a hatóságok, ahol a lakosoknak megtiltották, hogy elhagyják otthonaikat. Ezekbe a körzetekbe olyan sok rendfenntartót vezényeltek a kijárási tilalom betartására, hogy tíz emberre jut egy. 229 másik területen pedig háztartásonként csak egy ember hagyhatja el a lakásokat kétnaponta, legfeljebb két órára, hogy bevásároljon.

A városban leállították a közlekedést is, ki- és beutazni csak külön hatósági engedéllyel lehet. A településen háromezer tesztelőállomást alakítottak ki, hogy minden egyes embert le tudjanak tesztelni, és erre több mint 45 ezer egészségügyi dolgozót vezényeltek a városba. Emellett elkezdték fertőtleníteni a várost.

A hatóságok közlése szerint a városban egyetlen omikronos esetet sem találtak. a megbetegedéseket a delta variáns okozza.

Nyitókép: Koronavírus-vizsgálathoz állnak sorban Hszianban 2021. december 23-án. Fotó:  MTI/AP/Hszinhua/Liu Hsziao

 

#Külföld#koronavírus#kína#hszian#lezárás#karantén#covid

Címlapról ajánljuk