Külföld

Görögország szigorít az omikron miatt, Anglia még kivár

rtl.hurtl.hu

2021. december 27. 20:10

Görögországban az éjszakai életet korlátozzák, éjfélkor be kell zárniuk a szórakozóhelyeknek. Angliában idén már nem jelentenek be szigorítást.

Január 3. és 16. között Görögországban éjféli zárást rendelnek el minden étteremben és szórakozóhelyen, a kizárólag állóhelyes létesítmények pedig ki sem nyithatnak – írja a Reuters alapján a hvg.hu. A vendéglátóhelyeken egy asztalnál legfeljebb hatan ülhetnek. A kormány emellett 10 százalékos, maximum 1000 fős limitet szabott a sportesemények látogatására.

Görögországban újra bevezették az utcai maszkviselést, és töröltek minden karácsonyi és újévi rendezvényt. A zárt terekben emellett dupla, vagy jól szűrő orvosi maszkok viselését tették kötelezővé.

Az országban 9284 új fertőzöttet regisztráltak hétfőre virradóra, és 66-an haltak meg koronavírus miatt. Az elmúlt hetek számai rekordnak számítanak a járvány kitörése óta az új fertőzések és a halálozások terén is. Görögországban a lakosság átoltottsága 67 százalék körül van.

Brit egészségügyi miniszter: idén már nem lesznek további szigorítások Angliában

A brit kormány az idén már nem jelent be újabb angliai járványügyi korlátozásokat, de nem zárja ki a további intézkedések lehetőségét a jövő évre, ha a koronavírus-járvány ezt szükségessé tenné – mondta hétfőn Sajid Javid egészségügyi miniszter.

Javid nyilatkozata előtt Chris Whitty angliai tisztifőorvos, a brit kormány egészségügyi főtanácsadója és Sir Patrick Vallance, a kormány tudományos főtanácsadója tájékoztatta a járványhelyzetről Boris Johnson miniszterelnököt.

A tájékoztatóról a Downing Street nem közölt részleteket, de Sajid Javid a BBC televíziónak nyilatkozva elmondta: Angliában – az Egyesült Királyság messze legnagyobb népességű országrészében – az új koronavírus-fertőzéses esetek 90 százalékát az omikron vírusvariáns okozza.

A brit kormány egészségügyi biztonsági hivatala által elvégzett vizsgálatsorozat eredményei szerint azonban ez a variáns sokkal kisebb eséllyel okoz súlyos megbetegedést, mint a korábbi koronavírus-változatok.

Nyitókép: Sétáló emberek a karácsonyi fényekkel díszített Szintagma téren Athénban 2021. december 15-én. Fotó: MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz

#Külföld#görögország#szigorítás#omikron#covid#járvány#anglia

Címlapról ajánljuk