Külföld

Ukrajnában megjelent egy különösen fertőző és halálos koronavírus-variáns

rtl.hurtl.hu

2021. december 24. 13:18

Az ukrán tudományos akadémia szerint még nem az omikron, hanem a már Magyarországon is elterjedt delta egyik alvariánsa jelent nagy veszélyt.

Ukrajnában egyre terjed a koronavírus delta mutánsának egy különösen fertőző és halálos alvariánsa – jelentette be pénteken az ukrán tudományos akadémia molekuláris biológiai és genetikai intézete.

A főként Oroszországban elterjedt, AY.122 elnevezésű változatot már Ukrajna hét megyéjében azonosították. A közlemény szerint a kutatók a delta mutáns 12 különböző változatát azonosították Ukrajnában, az egészségügyi minisztérium alá tartozó népegészségügyi központtól kapott mintákban. „Ezek spektruma azonban eltér azokétól, amelyek novemberben terjedtek el az országban” – tették hozzá a szakértők.

Ez az alvariáns fertőzőbb a delta többi változatánál, és súlyos, sok esetben halálhoz vezető szövődményeket okoz – mutattak rá a tudósok. Lehetségesnek nevezték azt is, hogy éppen ez az alváltozat felelős az Ukrajnában mért magas halálozási arányért.

Ukrajnában péntekre az eddig azonosított fertőzöttek száma 6647-tel 3 637 038-ra, az elhunytaké 248-cal 94 432-re nőtt. Az aktív betegek száma eközben csaknem 8500-zal 134 312-re csökkent. Az elmúlt napon 1646 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

A koronavírus delta variánsa okozta Magyarországon a járvány negyedik hullámát 2021 őszétől kezdve.

Nyitókép: A koronavírus ukrán áldozatainak emlékére elhelyezett mécsesek a kijevi parlament előtt 2021. május 17-én. – Fotó: Szerhij Dolzsenko / EPA / MTI

#Külföld#koronavírus#delta variáns#ukrajna

Címlapról ajánljuk