Külföld

A tálibok tévedésből milliókat utaltak ellenségeiknek, majd visszakérték

rtl.hurtl.hu

2021. december 22. 13:23

Nem kapták vissza. 

Az Afganisztánt uraló tálib kormány véletlenül több mint százmillió forintnak megfelelő összeget utalt át a szomszédos Tádzsikisztánban lévő ellenzékének – írta az Eurasianet. A pénzt az ott működő afgán nagykövetség kapta meg, amit a tálibokkal szemben álló Zahir Aghbar vezet.

A beszámoló szerint a pénzt még az augusztusban elűzött előző elnök, Asraf Gáni kormánya ítélte meg, és az eredeti tervek szerint menekült gyerekek megsegítésére kellett volna azt felhasználni. Amikor az afgán elnököt elüldözték, az átutalás nem ment át, de később mégis elküldték a pénzt. A tálib kormány pénzügyminisztériumának látszólag fogalma sem volt arról, hogy a pénz hova került.

Az utalásról először egy tádzsik híroldal számolt be, aminek információi szerint nyolcszázezer amerikai dollárt, azaz nagyjából 260 millió forintot utaltak át a tálibok. Az Eurasianetnek a nagykövetség egyik dolgozója megerősítette az utalás tényét, de elmondása szerint a szeptemberben elutalt összeg közelebb volt a négyszázezer dollárhoz.

Az Eurasianet értesülései szerint a tálibok egy hónappal később, novemberben írtak a nagykövetségnek, azt kérve, hogy utalják nekik vissza a tévedésből küldött összeget, de a kérést a nagykövetség visszautasította. A lap forrása elmondta, hogy az iskolaépítésre szánt pénzt végül tanárok, valamint a nagykövetségi dolgozók fizetésére fordították.

Nyitókép: Tálib harcos egy kabuli utcán található őrhelyén. Fotó:REUTERS/Ali Khara 

#Külföld#tálibok#afganisztán#tádzsikisztán#pénz#utalás#téves utalás

Címlapról ajánljuk