Külföld

Vizsgálatot indít a spanyol katolikus egyház a szexuális visszaélések miatt, több ezer áldozat is lehet

rtl.hurtl.hu

2021. december 19. 17:11

Legalább 1237 áldozat és 251 pap lehet érintett, a legrégebbi eset 1942-ből, a legutóbbi pedig 2018-ból származik.

Vizsgálatot indít a spanyol katolikus egyház az elmúlt nyolcvan év, papok által elkövetett szexuális visszaéléseivel kapcsolatban. Az El Pais című napilap tényfeltárása szerint legalább 1237 áldozat és 251 pap lehet érintett. Az abúzust elszenvedettek száma ugyanakkor több ezer is lehet.

A Reuters cikke szerint az El Pais munkatársa egy 385 oldalas dokumentumot adott át Ferenc pápának, amikor az egyházfő és kísérete Ciprusra repült. Ebben a lap nem fedi fel a hároméves kutatás minden részletét, de a dokumentumok szerint 

a vádak 31 szerzetesrendet és az ország 70 egyházmegyéjéből 31-et érintenek. 

A legrégebbi eset 1942-ből, a legutóbbi pedig 2018-ból származik.

A vizsgálatot a Spanyol Püspöki Konferencia végzi majd, amelyet az El Pais szerint Juan Jose Omella bíboros, Barcelona érseke vezet.

Matteo Bruni, a vatikáni szóvivő nyilatkozatában kijelentette, hogy a pápa megkapta a dokumentumokat, és továbbította az illetékes szerveknek, hogy a jelenlegi egyházi törvények szerint járhasson el.

A jelenlegi egyházi törvények értelmében a spanyol püspököknek tájékoztatniuk kell majd a polgári hatóságokat a visszaélések gyanújáról.

Novemberben Ferenc pápa, aki több tucatnyi bántalmazás áldozatával találkozott, megköszönte az újságíróknak, hogy segítettek feltárni a papi szexuális zaklatási botrányokat.

Nyitókép: Ferenc pápa a fiumicinói Leonardo Da Vinci repülőtéren, ahonnan Ciprusra utazott december 2-án – Fotó: Domenico Stinellis/MTI/AP

#Külföld#ferenc pápa#spanyolország#vizsgálat#szexuális zaklatás

Címlapról ajánljuk